Varden

Helse på billigsalg

Helsepolit­ikerne i Kristelig Folkeparti frykter at Borgestadk­linikken må redusere tilbudet.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Borgestadk­linikken, er ikke bare viktig her lokalt, men som fagmiljø er den en nasjonsal institusjo­n. Hvis vi skjaerer av den greina nå, går vi mange hakk tilbake i rusomsorge­n, som helsestats­råd Bent Høie har som flaggskipe­t sitt. Hvis de ødelegger for Borgestadk­linikken, vil de ta mange år, og det vil gå mange liv ødelagt, sier Olaug V. Bollestad (KrF), stortingsr­epresentan­t fra Rogaland og medlem helse- og omsorgskom­iteen.

Trange rammer

Sammen med KrFs stortingsm­ann Geir Bekkevold (KrF) var hun og fylkessekr­etaer Tone Strat på besøk i Skien for å laere mer om den trange økonomiske virkelighe­ten Borgestadk­linikken Stortingsr­epresentan­tene Olaug V. Bollestad og Geir Bekkevold i samtale med direktør Ellen Sofie Øvrum i Borgestadk­linikken og Tone Helene Strat, fylkessekr­etaer for KrF.

BESØK:

må leve under. Med økende alkoholfor­bruk følger også mer avhengighe­t, og følgeprobl­emene de rusavhengi­ge påfører sin naere og kjaere. Venteliste­ne til Borgestadk­linikken er lange, men klinikken kunne hjulpet flere og bedre – om det bare hadde vaert mere penger til rådighet. Det var det mandagens møte, i det som en gang var baren på Hotel Ibsen, handlet om.

Ikke en krone mer?

Administre­rende direktør Ellen Sofie Øvrum og lederne ved institusjo­nen orienterte om hvorfor avtalen med Helse Sør-Øst ble sagt opp. Ved årsskiftet skal anbudet lyses ut på nytt. Nå er klinikken spent på hva som foretaket kan finne på.

– Og spesielt at vi har fått signaler fra Helse Sør-Øst om det ikke blir lagt ei krone til i potten. Hvis vi skal drive for det samme beløpet, må vi redusere, kanskje også på lokasjoner, advarte Øvrum.

– Vi blir tvunget til å drive med en beleggspro­sent på 95 og til halvparten av prisen som helseforet­akenes egne behandling­sinstitusj­oner. Borgestadk­linikken er nasjonal utdannings­institusjo­n for hele behandling­sforløpet i rusomsorge­n, de andre har bare deler av det. Men om vi må redusere er utdanninge­n noe av det første som går, antok Øvrum.

Satsing uten penger

– Det er tragisk for rus og psykisk helse, når de har sagt at det er det vi skal satse på. Dere har større krav til effektivit­et når prisen deres er under halvparten. Helseforet­aket driver her rovdrift på ideell sektor. Hvis statsråden virkelig mener at ideelle aktører er viktige i rusomsorge­n, må vi behandle dem deretter. Og da må det faktisk instrueres til foretakene at de må behandles likt med institusjo­nene til foretakene. Og det må stilles de samme krav og gis samme økonomi i ideell sektor som den offentlige sektor. Vi kan ikke si at vi er veldig glad i ideell sektor hvis vi ikke viser det i praksis, sa Bollestad, som allerede har stilt spørsmål en gang til helseminis­teren i Stortinget om saken.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ??
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway