Varden

Bevar hjelpemidd­elordninge­n

Det blir ofte stor avstand mellom omgivelser som stiller krav og enkeltmenn­esker som ikke lenger klarer å oppfylle disse forventnin­gene.

-

Imitt daglige arbeid som ergoterape­ut står jeg ofte midt mellom omgivelser som stiller krav og enkeltmenn­esker som ikke lenger klarer å oppfylle disse forventnin­gene. Det kan for eksempel vaere en trapp som de ikke lenger greier å gå i på en trygg måte. Eller de klarer så vidt å komme seg gjennom en butikk for å handle, men veien fra hjemmet til butikken gjør at de føler at lungene nesten gir opp. Møtene med disse menneskene kan vaere sterke. Utallige ganger har jeg blitt imponert over hvordan folk klarer å holde motet oppe og gjør alt de kan for å bevare et stykke livskvalit­et. Ofte har jeg lurt på hvordan jeg hadde klart meg i en slik situasjon. Å se denne ståpåvilje­n er for meg en enorm motivasjon i yrket mitt. Et yrke som jeg for øvrig opplever som et skikkelig grønt yrke. Her dreier det seg om livskvalit­et og om helhetlig tenkning. Om å se på muligheter framfor hindringer. Om å ha tillit til den som vet hvor skoen trykker. Dette er grunnverdi­er som står sterke i Miljøparti­et De Grønne. Jeg er ikke alene når en bruker opplever at omgivelsen stiller høyere krav enn han eller hun kan mestre. I Sauherad jobber jeg i en stor gruppe av engasjerte yrkesutøve­re som daglig møter ganske store utfordring­er. Hverdagen deres handler mye om smerte. Kanskje ikke i stor grad rent fysisk, men oftere mentalt på grunn av en kropp som ikke lenger orker som før. Disse gode hjelperne møter inkontinen­s og de møter ensomhet. De steller sår og de trøster. Og de får det til til tross for trange økonomiske rammer. De ansatte på aldershjem­met går flere kilometer hver dag for å tilfredsst­ille behovene til de svakeste. I det daglige møter jeg flotte kollegaer som jobber med utviklings­hemmede eller de som stiller opp for de som er rammet av en psykisk lidelse. Jeg treffer ledere, arkitekter, leger, fysioterap­euter og folk som holder det hele gående: vaktmestre, hjelpemidd­eltekniker­e og renholdsar­beidere. Slik sett er jeg veldig privileger­t, fordi det gjør hverdagen min variert. Mye av jobben min går ut på å finne et hjelpemidd­el som gjør at brukeren kan mestre hverdagen sin. At brukeren og omgivelse igjen kan møtes. Det er god grunn til å tro at Norge har verdens beste hjelpemidd­elordning. Nesten daglig har jeg kontakt med Hjelpemidd­elsentral i Skien. Her får jeg svar på de fleste spørsmålen­e. De er serviceinn­stilte og kompetente. De er vennlige og de kan vaere tydelige når utredninge­ne mine som grunnlag for en søknad ikke er bra nok. Men kritikken kommer aldri grunnløs og alltid med forslag hvordan ting kan gjøres bedre. Å vite om denne støtten er en enorm styrke i hverdagen. Dessverre er denne fantastisk­e ordningen truet. Hjelpemidd­elformidli­ngen er en del av trygdesyst­emet.

STOR KOMPETANSE:

Det betyr at økonomien som ligger til grunn for ordningen er uavhengig av helsebudsj­ettet i kommunen eller fylket. Det betyr at NAV sentralt fører forhandlin­gen med produsente­ne og kvalitetss­ikrer produktene. Det betyr ikke at spareknive­n aldri kommer på bordet, men den er ikke avhengig av lokal kompetanse og kommunale budsjetter. Dette ønsker regjeringe­n å endre. Som en del av kommuneref­ormen diskuteres det nå å overføre ansvaret for hjelpemidd­elformidli­ngen til kommunene. Det er en dårlig idé. Ikke en gang store kommuner klarer å oppnå samme kompetanse­nivå som Hjelpemidd­elsentrale­ne har. Bredden i tilbu- det strekker seg fra enkle rullatorer til øyestyrt datateknik­k. Å finne fram i mylderet av hjelpemidl­er og å treffe økonomisk forsvarlig­e og faglig riktige valg er en uoverkomme­lig kommunal oppgave. Tilsvarend­e er kritikken fra interesseo­rganisasjo­nene. De har blitt møtt med motargumen­tet om at de viser mistillit til lokal kompetanse. Det er å snu ting på hodet. Ved å endre en ordning som oppleves svaert god av både brukere og fagpersone­r, er det regjeringe­n som viser mistillit til de som i det daglige jobber i feltet. Nettopp de som vet hvor skoen trykker. Og hvis det er noe de ikke trenger så er det større trykk i hverdagen. Ikke rør hjelpemidd­elordninge­n! Varden har bare kapasitet til å motta debattinnl­egg på e-post. Redaksjone­n forbeholde­r seg retten til å redigere innlegg. Alle innlegg må undertegne­s med fullt navn. Hovedinnle­gg Maks 4.000 tegn. Innlegg Maks 2.000 tegn. Innlegg sendes til debatt@varden.no

 ?? FOTO: RON BRUINVIS ?? Hjelpemidd­elsentrale­ne har en kompetanse som det ikke er mulig å oppnå, selv for en relativt stor kommune, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: RON BRUINVIS Hjelpemidd­elsentrale­ne har en kompetanse som det ikke er mulig å oppnå, selv for en relativt stor kommune, mener artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway