Varden

Bildet som vekket opinionen

- Svein Bøe Laerer

Bildet av Kim Phuc viser en naken niåring som løpet mot fotografen som foreviger øyeblikket. Barn som løper fra bomberegne­t. Sivile som blir bombet med napalm, en brannbombe med et geleaktig innhold som brenner ved høy temperatur. Den brenner lenge og er vanskelig å slukke. Kim Phuc er et offer. Hun river av seg klaerne og hyler av smerte. Bildet har fått en ikonisk status og minner oss om hva krig egentlig innebaerer. Redaktør Zuckerberg som selv ikke anser seg som en vanlig redaktør, men som en forretning­smann som har gjort store penger på det sosiale mediet Facebook, har valgt å slette bildet som Tom Egeland har lagt ut av Kim Puch. Derfor er det flott at også andre reagerer på Facebooks praksis, slik vår statsminis­ter Erna Solberg gjør. For det virker lite troverdig at Facebook ikke skulle kunne skille mellom et historisk bilde fra Vietnamkri­gen og barneporno. Kim Phuc som løper naken og som fotografen Nick Ut fanger inn i sin linse og foreviger. Det var slike bilder og en folkelig opinion, ikke bare i USA, men i hele verden, som bidro til avslutning på Vietnamkri­gen. En krig som anslagsvis kostet tre millioner vietnamese­re livet. Men jeg savner en ting i denne fortelling­en. Hva med Høyre og partiets støttespil­lere som politisk støttet USAs krigføring? Hva har de laert av det som skjedde? Hva med alle dem som døde og dem som fortsatt baerer arrene etter krigens redsler? Bør ikke også de få en uforbehold­en unnskyldni­ng?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ENGASJEMEN­T: Facebooks håndtering av det ikoniske krigsbilde­t vakte stort engasjemen­t, bl.a., i Aftenposte­n.
FOTO: NTB SCANPIX ENGASJEMEN­T: Facebooks håndtering av det ikoniske krigsbilde­t vakte stort engasjemen­t, bl.a., i Aftenposte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway