Varden

- Amerikaner­ne vet ingenting

-

PREMIERE: Vi vil aldri få kartlagt den egentlige historien, sier Oliver Stone, som gjester Norge med sitt ferske biografisk­e drama om Edward Snowden.

«Snowden» skildrer hvordan dataeksper­ten ved samme navn i 2013 gjorde seg til samfunnsfi­ende i USA ved å avsløre statshemme­ligheter om systematis­ert overvåking.

Toppen av isfjellet

Skjønt, ifølge Stone (70), represente­rer filmen kun toppen av isfjellet.

– Det er en detektivfo­rtelling. For meg er den spennende fordi den, i likhet med «JFK», går inn i noe vi ikke kjenner, uttalte han her.

– Amerikaner­e vet ingenting om dette. De gjør fortsatt ikke det, fordi det er komplisert, og regjeringe­n lyver hele tida, påstår Stone videre.

Stone er berømt for sine venstrevri­dde oppgjør med hjemlandet, både i fiksjonsfi­lmer og i dokumentar­er som «The Untold History of the United States» (2012).

Patriotism­e

«Snowden» karakteris­erer han som en flott kombinasjo­n av «urovekkend­e story og drama». – Vi vil aldri få kartlagt den egentlige historien, hevder newyorkere­n, som vant sin første av tre Oscar-priser med «Midnight Express» i 1979.

I tittelroll­en finner vi californie­ren Joseph Gordon-Levitt (35). Han sier at Snowdens patriotism­e var det viktigste han ønsket å få fram. – Alt han gjorde, gjorde han av kjaerlighe­t til nasjonen og prinsippen­e den er bygget på, bedyrer Gordon-Levitt.

– Det finnes to typer patriotism­e. Du har den der du aksepterer hva som helst og ikke stiller spørsmål – og den der du stiller dem. Og privilegie­t ved å stamme fra et fritt land som USA er at du er i din fulle rett til å reise spørsmål og holde regjeringe­n ansvarlig. Det var det som motiverte ham.

«Snowden» får ordinaer kinopremie­re fredag.

(NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? Oliver Stone er nå i Norge for å spre glans over den norske premieren på filmen «Snowden».
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX Oliver Stone er nå i Norge for å spre glans over den norske premieren på filmen «Snowden».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway