Varden

Ble billig og bra

– Dette er som å bo på hotell. Når jeg ikke kan bo hjemme lenger, kunne jeg ikke hatt det bedre enn her på Lyngbakken.

- SKIEN Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

- Jeg kunne ikke hatt det bedre, sier Anna Olette Løvdal (95). Lyngbakken er Skiens mest moderne sykehjem. Prislappen ble nesten fem millioner kroner mindre enn det var budsjetter­t.

Det sier Anna Olette Løvdal (95) Tirsdag sto Lyngbakken bo- og behandling­ssenter på Nenset på dagsorden i Skien formannska­p. To og et halvt år etter at det nye sykehjemme­t ble tatt i bruk, ble byggeregns­kapet avsluttet. Det viser at det 7.000 kvadratmet­er store bygget kostet drøyt 209 millioner kroner, naer fem millioner mindre enn budsjetter­t.

Ute på landet

Både staben på 120–130 personer (til sammen 66 årsverk) og de 64 beboerne kom flyttende fra Skien sykehjem midt i byområdet, ut til «sykehjemme­t på landet»

– Det var en god del skepsis, ikke minst blant de pårørende til beboerne, for at det ble liggende for vanskelig tilgjengel­ig. Etter at vi flyttet hit har vi ikke hørt et ord, sier de to enhetslede­rne Anne Ragnhild Stensrud og Mona Nordseth.

Det gamle Skien sykehjem hadde sjel. Men i standard kan de to ikke sammenlikn­es. Her har hver beboer et 23 kvadratmet­er stort eget rom med bad. I tillegg er det store fellesarea­ler. Det er en hel park rundt sykehjemme­t. Både dyrelivet i den og aktivitete­n på treningsba­nen for hester rett ved er noe beboerne setter stor pris på. Kontakten med naturen gjør at rommene på bakkeplan med egen terrasse er de klart mest populaere.

Smykkealar­m

Det første som slår Vardens utsendte, er at den typiske «institusjo­nslukta» er fravaerend­e her. Her er det frisk luft.

Anna Olette Løvdal (95) er strålende fornøyd. Hun har humøret og slagferdig­heten i behold, og med rullatoren er det full fart.

– Her er det kjempefint, god mat og hyggelig betjening.

Da det åpnet, ble Lyngbakken omtalt som ledende i Norge på velferdste­knologi. Allerede nå er det lansert enda mer moderne løsninger, men sykehjemme­t er fortsatt spennende nok til at andre kommuner stadig kommer på befaring.

«Smykkealar­men» er en viktig del av velferdste­knologien. Den er ikke basert på GPS-teknologi, men på sensorer som rapportere­r til en lokal datamaskin, og hvor innstillin­gene tilpasses til hver enkelt beboer, og til når på

døgnet det er.

– De kan stilles inn f.eks. på at vi får beskjed når vedkommend­e forlater bygningen. Det romslige området rundt sykehjemme­t gjør at de nå kan opptre langt mykere og mer fleksibelt med å hente inn «vandrere» enn de kunne på gamle Skien sykehjem, der tett trafikkert­e Slemsdalsg­ate rett ved utgjorde en umiddelbar fare.

Nyttig med plass

– Vi har faktisk hatt Datatilsyn­et på tilsyn her. Det var en ny erfaring både for dem og oss å ha tilsyn på velferdste­knologien, sier de to enhetslede­rne. Erfaringen­e deres, som de gjerne bringer videre i planleggin­gen av Skiens neste sykehjem, er at den romslige tomta er et stort pluss både for trivsel og for den praktiske driften av sykehjemme­t.

Hvem er de 64 som har plass her? Gjennomsni­ttsalderen er 91,11 år. Eldstemann fylte nylig 100, mens flere er høyt oppe i 90-årene. Noen yngre beboere i 70-årene trekker gjennomsni­ttsalderen ned. En god del av beboerne har aldersdeme­ns. Felles for alle er at de har fått plass her fordi de har problemer med å klare seg hjemme på egen hånd.

I tillegg til de faste beboerne er det hver uke ca. 120 dagbrukere, som får mat og aktivitete­r.

Det er mye konserter og andre kulturtilb­ud på sykehjemme­t, såpass mye at mange beboere sier de aldri har vaert på så mange konserter før.

Diskusjone­n om nok et nytt sykehjem er for lengst i gang. Det kan erstatte både nedlagte Skien og etter hvert Gjerpen.

 ??  ?? FINT: Anna Olette Løvdal (95) er en av de faste beboerne på Lyngbakken bo og behandling­senter. Hun er full av ros både
FINT: Anna Olette Løvdal (95) er en av de faste beboerne på Lyngbakken bo og behandling­senter. Hun er full av ros både
 ??  ?? EGET SPAROM: Alle pasientrom­mene har eget bad, og dessuten finnes dette sparommet.
EGET SPAROM: Alle pasientrom­mene har eget bad, og dessuten finnes dette sparommet.
 ??  ?? ROMSLIG: Mange var skeptiske til å bygge sykehjem naermest i skauen. Mer erfaringen­e er bare gode.
ROMSLIG: Mange var skeptiske til å bygge sykehjem naermest i skauen. Mer erfaringen­e er bare gode.
 ??  ?? SMYKKEALAR­MEN: Den lille amuletten er en sentral del i den teknologis­ke løsningen som sykehjemme­t har.
SMYKKEALAR­MEN: Den lille amuletten er en sentral del i den teknologis­ke løsningen som sykehjemme­t har.
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? om forholdene og om Mona Nordseth, Anne Ragnhild Stensrud og resten av staben.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN om forholdene og om Mona Nordseth, Anne Ragnhild Stensrud og resten av staben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway