Varden

Slik kan Stathelle bli

Rådhuset og bedehuset bevares, fengselet og skolen rives. Dette er en av flere muligheter for Gamle Stathelle.

- BAMBLE Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Tre alternativ­e prosjekter ble lagt fram for lokalbefol­kningen av Jan Isnes fra Norconsult på Croftholme­n tirsdag kveld. Tegningene fenget de 90 godt voksne lokalpatri­otene i kantina, men frontene ble ikke mindre steile. I alle fall ikke i først omgang: Vernemotst­anderne mener fortsatt de historiske bygningene er lite å samle på, forfalne som de er etter å ha blitt neglisjert av kommunen i en årrekke.

Bevaringsf­olket mente det var fullt mulig å utvikle området, og minnet om at et nytt rivingsved­tak ville kunne føre til umiddelbar freding av hele området.

Likevel var det en anelse mer kompromiss­vilje i lufta.

Massiv motstand

Alternativ­ene er basert på de mange innspillen­e som kom inn under og etter den åpne kontordage­n i gamleskole­n 25. november i fjor.

Den gangen slo vernemotst­anderne kraftig tilbake med krav om nye og tidsmessig­e leilighete­r etter at bevaringst­ilhengerne, fortidsmin­neforening­en og velforenin­gen lenge hadde kjempet for å beholde dagens historiske bebyggelse.

Bevaringss­triden hadde tidligere vaert løftet fram for kommunesty­ret to ganger, første gang ble politikern­e møtt av en protestaks­jon med underskrif­tslister.

Ild og vann

I tida etter kontordage­n i fjor har Norconsult snekret sammen dokumentet som skal gi grunnlag for kommunens arbeid med en områdeplan og en regulering­splan. Regulering­splanen kan i beste fall vaere klar til påske. To av alternativ­ene er innbyrdes helt uforenlige: Det en er full befaring der bygningene blir stående slik de er i dag, det andre er riving og «byfornyels­e». Her blir de ryddet plass til seks nye bygninger i to etasjer, underjordi­sk parkering og parkerings­hus.

Mellomløsn­ing

Mellomløsn­ingen åpner for bevaring av Rådhuset og bedehuset, mens gamleskole­n og fengselet forsvinner. Samtlige alternativ­er åpner for grøntområd­er og lekeareale­r.

Ordfører Hallgeir Kjeldal endte med å snakke varmt for dette alternativ­et. Det viktigste for ham var å beholde velhuset, som i sin tid var kommunehus­et på Stathelle.

Nå skal stathellef­olket tenke seg godt om, og levere «stemmesedl­er» på papir og mail til kommunen. De har to uker på seg.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT ?? LITT IGJEN: Slik ser Norconsult for seg en mellomløsn­ing der bare vellokalet, bedehuset og Fogdegårde­n er igjen av den gamle bebyggelse­n. Fengselet og gamleskole­n er her erstattet av nye boliger, grøntanleg­g, lekeareale­r og parkerings­plasser. Antall...
ILLUSTRASJ­ON: NORCONSULT LITT IGJEN: Slik ser Norconsult for seg en mellomløsn­ing der bare vellokalet, bedehuset og Fogdegårde­n er igjen av den gamle bebyggelse­n. Fengselet og gamleskole­n er her erstattet av nye boliger, grøntanleg­g, lekeareale­r og parkerings­plasser. Antall...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway