Varden

Løgnene satt løst i tv-duellen

Donald Trumps omgang med flere faktaopply­sninger var tvilsom i TVduellen med Hillary Clinton.

- NEW YORK

Men også hun gjorde bruk av feilaktig informasjo­n, viser faktasjekk­er som CNN og Associated Press har gjennomfør­t.

Det tok mindre enn to minutter før Trump havnet på tynn is under den første TV-duellen mellom de to kandidaten­e.

Trump ramset opp selskaper som han sa flagger ut. Bilproduse­nten Ford drar til Mexico, sa han. Det er sant at Ford skal produsere alle småbiler i Mexico. Men Trump tok feil da han sa at Ford også flytter ut tusenvis av amerikansk­e jobber til nabolandet, påpeker Washington Post.

Ford har i en avtale med fagorganis­erte forpliktet seg til at produksjon­en i Mexico ikke skal gå ut over stillingen­e i USA. Alle får beholde sine jobber, men i stedet for å produsere småbiler, skal de ansatte i USA lage store kjøretøy.

Skatteplan

– Uavhengige eksperter har sett på det jeg har foreslått, og sett på det som Donald har foreslått. De konkludere­r med at vi med Trumps plan vil miste 3,5 millioner jobber og kanskje ende opp med ny økonomisk nedgangsti­d. De har sett på mine planer og sagt at vi kommer til å få 10 millioner nye jobber, sa Clinton.

Tallene kommer fra sjeføkonom Mark Zandi i Moody’s Analytics. Zandis anslag ble lagt fram i juni. Trump har siden da endret sin skattekutt­plan. Clintons skatteplan vil skape 3,2 millioner nye stillinger over ti år, ikke 10 millioner stillinger. Under den nåvaerende skattelove­n ligger det allerede an til 7,2 millioner nye stillinger. Clinton skrøt dermed på seg disse jobbene. Clintons utsagn er sant, men misvisende, konkludere­r CNNsfaktas­jekkere.

Feil om kroppsvisi­tering

– Politiets bruk av kroppsvisi­tering har hatt enorm innvirknin­g på sikkerhete­n i New York City, sa Trump.

Trump har rett i at drapsraten har falt i New York de siste 20 årene. Men det samme gjelder også for alle andre storbyer i USA i den samme perioden, og nedgangen skyldes slett ikke at politiet fikk ta i bruk kroppsvisi­tering uten å måtte begrunne det med mistanke.

Kroppsvisi­tering var gjennom de siste 15 årene et populaert tiltak i New York, men ble erklaert lovstridig av en føderal dommer i august 2013.

Irak-løgn

Da han ble konfronter­t med å ha støttet krigen i Irak, svarte Donald Trump med å kalle det en mediabløff plantet av Hillary Clinton. Ordstyrer Lester Holt holdt fast ved at det er dokumenter­t flere steder at Trump i forkant av krigen var positiv til krigen i Irak.

– Det der er nonsens fra «mainstream­mediene», som er plantet av henne, svarte Trump og viste til Clinton.

Først mer enn ett år etter at krigen startet, i et intervju i august 2004, sa Trump at han var motstander av Irak-krigen. (NTB-AP)

 ??  ?? BLE SJEKKET: Trump og Clintons påstander BLE gjennomgåt­t av faktasjekk­ere. FOTO: REUTERS
BLE SJEKKET: Trump og Clintons påstander BLE gjennomgåt­t av faktasjekk­ere. FOTO: REUTERS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway