Varden

Nedjustere­r terrortrus­selen

- OSLO Linus Røvik Hauge, NTB

PST-SJEFEN: Faren for at ekstreme islamister vil kunne gjennomfør­e et terrorangr­ep i Norge, er blitt noe mindre de siste månedene, mener PST.

– I 2015 beskrev vi det som sannsynlig at vi kan stå overfor et forsøk på en terrorhand­ling. I år sier vi det er mulig, sa PSTsjef Benedicte Bjørnland under Sårbarhets­konferanse­n tirsdag. Hun understrek­er at dette er en forsiktig nedskrivni­ng av trusselvur­deringen.

– Det sier ikke så mye, men innebaerer på en måte en midtskalav­urdering. Det betyr at vi ligger et eller annet sted rundt 50 prosents sannsynlig­het, sier PST-sjefen.

Avskrekken­de

I trusselvur­deringen i februar skrev PST at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge, blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalise­rt her, men foreløpig har ikke sikkerhets­tjenesten sett eksempler på at enkeltpers­oner har utnyttet sin flyktnings­tatus i Norge til å gjennomfør­e terrorhand­linger.

– Vi har ikke etterretni­ng nå som tilsier at det er asylsøkere som utgjør en direkte trussel, sier Bjørnland og understrek­er at dette bildet kan endres raskt.

Martyrstat­us

Bjørnland mener det noe svekkede trusselbil­det henger sammen med flere faktorer, som at ekstreme islamistis­ke miljøer blitt svekket som følge av en rekke dødsfall i kamper, i tillegg til en rekke pågripelse­r og fengslinge­r, og internerin­g av fremmedkri­gere.

– Vi ser fra europeiske angrep de siste årene at kompleksit­eten og også dødelighet­en øker når fremmedkri­gere inngår i angrepspla­nene. Paris og Brussel er nedslående eksempler på nettopp det, sier Bjørnland og viser til at også hjemmeradi­kaliserte bidro i de to omfattende terrorangr­epene.

– Det å få hjem motiverte og drillede fremmedkri­gere som ønsker martyrstat­us, gjør dødelighet­en større, fastslår Bjørnland.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? dødelighet­en øker når fremmedkri­gere inngår i angrepspla­nen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.
FOTO: NTB SCANPIX dødelighet­en øker når fremmedkri­gere inngår i angrepspla­nen, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway