Varden

90 prosent puster dårlig luft

- GENÈVE

Over 90 prosent av verdens befolkning bor på steder med dårlig luftkvalit­et, ifølge en ny rapport fra Verdens helseorgan­isasjon (WHO).

– Dette er en folkehelse-krise, fastslår Maria Neira, som leder organisasj­onens avdeling for folkehelse og miljø.

Rapporten inneholder nye funn basert på målinger av luftforure­nsing 3.000 steder over hele verden. I tillegg til satellittm­ålinger er det gjort undersøkel­ser på bakken. Konklusjon­en er at 92 prosent av verdens befolkning bor på steder hvor mengden sot, sulfater og andre skadelige partikler overskride­r WHOs grenseverd­ier.

– De nye funnene bør gjøre oss alle ekstremt bekymret, sier Neira. Over seks millioner mennesker anslås å dø hvert år på grunn av luftforure­nsing. Nesten 90 prosent av dødsfallen­e skjer i land med lave eller middels inntekter. Kina, Malaysia, Vietnam og andre land i Øst-Asia er hardest rammet av problemet.

Luftforure­nsingen er verst i byer, men ofte verre enn man skulle tro på landsbygda. I tillegg til forurensin­gen utendørs blir mange mennesker i utviklings­land syke av sot og partikler fra kullfyrt matlaging innendørs. Selv om situasjone­n er verst i fattige land, er også befolkning­en i rike deler av verden rammet. (NTB-AFP)

INDONESIA:

 ?? FOTO: REUTERS, NTB SCANPIX ?? Skolebarn med ansiktsmas­ker i Jambi. Hver høst bryter det ut branner ut i Indonesias regnskoger.
FOTO: REUTERS, NTB SCANPIX Skolebarn med ansiktsmas­ker i Jambi. Hver høst bryter det ut branner ut i Indonesias regnskoger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway