Varden

Vil doble antall syklister

- Kjersti Berg Telemark fylkeskomm­une, koordinato­r for gang-/sykkel i bystrategi-samarbeide­t

Tryggere og bedre framkommel­ighet for myke trafikante­r er ett av hovedmålen­e i Bypakke Grenland. I dag sykler 4 prosent, og målet er at antall syklister skal dobles innen 2025.

For å oppnå dette er det viktig at det oppleves som trygt og attraktivt å sykle for flest mulig. Omtrent halvparten av bilreisene i Grenland er under 5 km, viser reisevaneu­ndersøkels­en som ble gjennomfør­t i 2013-2014. Det er gode muligheter for å få flere av disse korte personbilr­eisene over på sykkel.

Flere som sykler vil bidra til bedre helse og mindre forurensni­ng, men også bedre forhold for naeringstr­ansporten, som slipper å bli stående i kø. Det gir også bedre vilkår for de som er avhengige av å bruke bilen i hverdagen.

Syklister er en mangfoldig gruppe med ulike forutsetni­nger og behov. Felles for alle typer myke trafikante­r er ønske om framkommel­ighet, sikkerhet og komfort. Hva som framstår som fortrukken trasé eller utforming, vil variere avhengig av om du er en erfaren transports­yklist eller en 10 år gammel syklist på vei til skolen.

Et effektivt og lettfattel­ig gang-/sykkelnett med god framkommel­ighet og opplevelse av trygghet, er derimot viktig for de fleste. For at flere skal velge sykkelen i stedet for bilen, må vi legge til rette for løsninger som er attraktive for de ulike gruppene av syklister. I tillegg til et sammenheng­ende tilbud, er gode drifts- og vedlikehol­dsrutiner, tydelig skilting og holdningss­kapende arbeid viktige innsatsomr­åder for økt sykkelbruk.

Både nasjonalt og lokalt jobbes det med å utvikle og teste ut gode, framtidsre­ttede løsninger for syklister. I transporte­tatenes forslag til Nasjonal transportp­lan 2018 – 2029 er strekninge­n langs riksveg 36 mellom Porsgrunn og Skien valgt ut som én av ni mulige sykkeleksp­ressveger i landet.

I tillegg sees det på løsninger for sykkeltras­eer som gjør det tryggere og mer attraktivt for alle typer syklister, fra skolebarn til elsykliste­r til de mer drevne transports­yklistene.

Bypakke Grenland gir en stor mulighet til å investere i en bedre infrastruk­tur for syklister. I bypakka prioritere­s prosjekter som gir et mer sammenheng­ende, framkommel­ig og trafikksik­kert tilbud for ulike typer myke trafikante­r. I bysentra og langs viktige sykkelrute­r med stort potensial for flere som går og sykler, jobbes det målrettet med å få på plass stadig flere strekninge­r hvor de gående skilles fra de syklende.

Dette er i tråd med politisk vedtatte strategier, og vil bidra til å redusere konflikter mellom ulike typer trafikantg­rupper. Hvilke løsninger som skal velges for å skille gående og syklende, vurderes i hvert enkelt utbyggings­prosjekt i byområdet. Dette kan for eksempel vaere sykkelfelt eller sykkelveg med fortau. Samtidig er det viktig å unngå for mange ulike systemer, for å sikre et forutsigba­rt og dermed mer trafikksik­kert tilbud.

Med Bypakke Grenland fase 1 er byområdet kommet godt i gang med sykkelsats­ingen. Ambisjonen­e på lang sikt er imidlertid langt høyere enn det er penger til rådighet i dag. Det jobbes derfor målrettet med å skaffe mer tilskudd fra staten for å kunne tilrettele­gge enda bedre for syklistene i årene framover.

Målet er at antall syklende skal dobles i Grenland. For å få til dette må mange ulike syklister engasjere seg. Hva fungerer bra? Hva kan bli bedre? For å kunne prioritere midlene der effekten blir størst, er det nyttig at dagens syklister, og potensiell­e nye, bidrar med sine ønsker for et mer attraktivt sykkeltilb­ud i Grenland.

 ?? ILLUSTRASJ­OSNFOTO: BJØRNAR LARSEN ?? FLERE HER: Ett av målene for bypakka er at flere skal fylle opp gang- og sykkelveie­ne i distriktet.
ILLUSTRASJ­OSNFOTO: BJØRNAR LARSEN FLERE HER: Ett av målene for bypakka er at flere skal fylle opp gang- og sykkelveie­ne i distriktet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway