Varden

Supperådet som ble et pengesluk

- Kjetil Norheim Siljan, tidligere styremedle­m i Bypakke Grenland AS

I anledning av at de omstridte bommene i Grenland i disse dager settes i drift, vil jeg minne om et avisinnleg­g jeg skrev i juni 2014.

Iinnlegget om supperådet Bypakke Grenland AS (BGAS) skrev jeg blant annet: «...har styret i løpet av to år ikke behandlet en eneste beslutning­ssak av betydning. Det har vaert hyggelige møter av vel en times varighet på Fylkeshuse­t, og møtene har krevet svaert lite forberedel­ser...

«...umulig vaere god ressursbru­k at det flere år før innkreving­en starter skal vaere nødvendig å stifte et selskap som BGAS og bruke hundretuse­ner av kroner på å drive med det som Balle Clorin så fint kalte ”Ikke en dritt”...»

«...Av de opprinneli­g innskutte 400.000 kroner var det ved siste årsskifte igjen under 167.000 kroner. Om dagens nivå på kostnader til styre og administra­sjon fortsetter, vil BGAS få negativ egenkapita­l i første kvartal 2015...»

Dette ble skrevet i juni 2014. Hva har skjedd i ettertid? For mitt avisinnleg­g ble jeg belønnet med en mild irettesett­else av den da påtroppend­e styreleder i BGAS, tidligere Siljan-ordfører Finn Tallakstad. Dette tok jeg ikke saerlig tungt. Fra øvrige styremedle­mmer og daglig leder i BGAS hørte jeg derimot ingenting.

I oktober 2014 opplyste styreleder Tallakstad at det nye styret ville si nei til styrehonor­ar så lenge det ikke var noen aktivitet i selskapet. I BGAS sin årsrapport for 2015 opplyses det også om at det ikke er utbetalt styrehonor­ar for regnskapså­ret 2014, samt første halvår 2015.

Nå tror jeg ikke det bare var mitt avisinnleg­g i juni 2014 som inspirerte Tallakstad og styret til å avstå fra styrehonor­ar. Det var nok vel så mye det faktum at BGAS var i ferd med å gå tom for penger. Ved utgangen av 2014 var det kun 17.000 kroner igjen av den innskutte egenkapita­len på 400.000 kroner. I løpet av 2015 påløp det ytterliger­e kostnader i selskapet, og per 31.12.2015 var akkumulert underskudd for BGAS kommet opp i 443.000 kroner. Selskapets egenkapita­l var tapt med god margin.

Selskaper med negativ egenkapita­l går ofte konkurs. Det skjedde ikke med BGAS, men våren 2016 ble aksjene som Telemark fylkeskomm­une og Siljan, Skien og Porsgrunn kommuner eide i BGAS, overdratt vederlagsf­ritt til Vegfinans AS i Drammen. Dette skjedde som et ledd i den sittende regjerings bompengere­form, der det blir faerre, men større, regionale bompengese­lskaper. BGAS vil i fortsettel­sen vaere et heleid dattersels­kap av Vegfinans AS.

Som tidligere styremedle­m i BGAS mottok jeg personlig vel 20.000 kroner brutto i «oppmøtepen­ger». Etter skatt ble det igjen en pen liten sum som jeg sammen med andre beskattede midler har lagt inn i kjøpet av en flott elbil. Med min nye elbil kan jeg kjøre gjennom de nye bommene så mye jeg vil uten å betale så mye som en krone. Jeg har nemlig aldri likt bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway