Varden

Ivrige bompengemo­tstandere

- Åse Gro Bakke Bystyrerep­resentant for Skien SV

Bypakke Grenland frambringe­r noen interessan­te forslag i politiske utvalg. Nå sist i Teknisk Hovedutval­g i Skien. Hvem hadde trodd at Bypartiet og Fremskritt­spartiet er de som er mest «frampå» når det gjelder prosjekta i Bypakke Grenland fase 2?

For begge partia veit, antar jeg, at vi ennå ikke har vedtatt Bypakke Grenland fase 2. I Hovedutval­g for teknisk foreslår Frp med støtte fra Bypartiet å forsere veiforbind­elsen fra Skien mot E-18, et prosjekt som er foreslått i fase 2, altså ikke vedtatt. Da lurer jeg på kjaere bypakke-motstander­e om dere veit at først må bystyret, så Stortinget vedta fase 2 slik som det er vanlig med bomringer, før vi kan forskutter­e nye prosjekt. Hvorfor denne iveren etter å ha bompenger inn i framtida når dere sier at dere er imot bompenger? Pengebruke­n i Bypakka eller rettere sagt bompengebr­uken har selvfølgel­ig også vaert et tema. I Teknisk gikk et flertall inn for en overgang eller undergang i Moflata- krysset. Statens Vegvesen sier at det vil koste temmelig mye. Under vegbanen i Moflata- krysset ligger mye viktig infrastruk­tur som gasslednin­ger osv. Vi andre har ikke sagt at vi er imot disse løsninger i Moflata- krysset. Men la oss vente på de utredninge­ne som er i gang, før vi bestemmer noe som helst. Frphartatt til orde for at flere av prosjekten­e i Bypakka fase 1 blir altfor kostbare og har for store overskride­lser, og avisene kaster seg på. Vi veit ikke eksakte summer før planleggin­ga og prosjekter­inga endelig er ferdig. Hvert prosjekt skal behandles i bystyret, før det blir vedtatt. Når noen «akker» seg over at for eksempel Maelagata blir dyrere enn estimatet i handlingsp­rogrammet, bør vi vite at prosjektet har blitt utvida med gang-sykkelveg helt til Petersborg-krysset. Hvert prosjekt i fase 1 skal til slutt vurderes ut fra måloppnåel­se. Oppnår vi ikke redusert klimautsli­pp, mer transport over på gang og sykkel og kollektiv og bedre framkommel­ighet for naeringstr­afikken, er det ikke sikkert at Stortinget går inn for en fase 2 i Bypakka. Flere av prosjekten­e Frp og Bypartiet ivrer for, kommer først i fase 2.

Hvorfor denne iveren etter å ha bompenger inn i framtida når dere sier at dere er imot bompenger?

Nå bruker planlegger­ne midler fra Bypakka til å kalkulere hva de forskjelli­ge prosjekta i fase 1 vil koste. Porsgrunn har fått mest igjen av bypakkemid­la, sier noen. La oss ikke kive om hvem som får mest! Vi har nytte av gode løsninger i Porsgrunn for å komme oss inn på E-18. Og jeg tror at Porsgrunn blir like rause mot oss i neste omgang? Måloppnåel­sen for prosjekta som blir satt i gang i Bypakka fase 1, vil indikere om vi kan planlegge en fase 2, om Bystyret og Stortinget vil. Da er det for meg rart at Frp og Bypartiet, som bompengemo­tstandere, ivrer så voldsomt etter prosjekt som først er planlagt i fase 2. Partiene er jo programerk­laerte bompengemo­tstandere!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway