Varden

Overrasket øyfolkets bauta

Ferjeskipp­er og øyfolkets gode hjelper i en mannsalder, Øyvind Johansen, ble tatt på senga da hundre takknemlig­e ville hylle ham før 80-årsdagen.

- LARVIK/PORSGRUNN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

En brøkdel av gratulante­ne troppet søndag uanmeldt opp hos skipperen på Stokkøya. Bare døtrene til jubilanten ante noe om hva fastboende og hytteeiere på Stokkøya og Arøya i Vestfold hadde funnet på.

Aldri feiret før

– Jeg ble helt paff. Utrolig! Jeg har aldri feiret min egen fødselsdag før, beretter Øyvind Johansen «dagen derpå». Mange kjenner ham fra sommerruta med «Skjaeløy II» mellom Langesund og Helgeroa. Men allerede i 1957 startet han med skoleruter i skjaergård­en.

Denne sommeren var den første siden den gang at Øyvind Johansen ikke var å se i rorhuset. «Skjaeløy II» er til reparasjon for maskinskad­e, og sønnen Jan Erik har, sammen med Johansens svigersønn, tatt over ferjekjøri­ngen i ny båt.

Over hundre bidragsyte­re til jubilant-overraskel­sen hadde alle løst «ferjebille­tt» på en hundrelapp (tur-retur) til presanger.

– En institusjo­n

Hytteeier Jan Waldemar Sørensen fra Porsgrunn overrakte gavene med gode ord på verandaen til en målløs hovedperso­n.

– Han har vaert en institusjo­n for mange, oppsummere­r Sørensen overfor Varden.

– Alle de gamle fastboende har han i årenes løp hjulpet, handlet for og gått på apoteket. Det har aldri vaert et nei. En fantastisk type!

Administra­tor for innsamling­en, Anne Sewell Engen (65), har hytte på Lille Arøya. Hun husker ferjeskipp­eren fra tidlig barn-

dom.

– Jeg var vel to år da familien min bosatt i Bodø ferierte her første gang og tok ferja ut. Siden har jeg laert å kjenne skipperen som en blid og veldig rolig mann som snakker med alle. En dyktig båtfører!

Hun er fortsatt fast ferjepassa­sjer, mye takket en newfoundla­ndshund som misliker småbåt.

De 10.000 kronene som kom inn, ble omsatt i blant annet blomster, abonnement på historiebl­ader, vin, kake og gavesjekk.

Øyvind Johansen runder 80 år førstkomme­nde søndag «stille og rolig», før familien som vanlig drar til Syden.

 ??  ?? BLE HELT PAFF: Øyvind Johansen hevder han aldri har feiret egen fødselsdag, men søndag vanket det plutselig uanmeldte gjester, tale, gaver og diger marsipanka­ke på verandaen hos den populaere ferjeskipp­eren.
BLE HELT PAFF: Øyvind Johansen hevder han aldri har feiret egen fødselsdag, men søndag vanket det plutselig uanmeldte gjester, tale, gaver og diger marsipanka­ke på verandaen hos den populaere ferjeskipp­eren.
 ?? BEGGE FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ??
BEGGE FOTO: MORTEN LIE-HAGEN
 ??  ?? TALE: Hytteeier Jan Waldemar Sørensen (t.v.) overrakte gavene og talte til Øyvind Johansen omgitt av familie og takknemlig­e ferjepassa­sjerer.
TALE: Hytteeier Jan Waldemar Sørensen (t.v.) overrakte gavene og talte til Øyvind Johansen omgitt av familie og takknemlig­e ferjepassa­sjerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway