Varden

Gir bort kunstverk

Han har Fantomet som forbilde og kunsten hans har et formspråk som er naert knyttet til tegneserie­r.

- NOTODDEN Kjell Aulie

Eivind Blaker (33) fra Stathelle er en utradisjon­ell kunstner. Lørdag åpner utstilling­en «Piece by piece» i Telemarksg­alleriet på Notodden. I forbindels­e med utstilling­en gir Blaker bort et stort kunstverk der helter og skurker har fått hovedrolle­n.

Barn skal fargelegge

– Et veldig spennende kunstprosj­ekt som skal gi voldsutsat­te barn mestring og glede ved å delta på et kunstneris­k verksted sammen med kunstneren selv, sier daglig leder ved Telemarksg­alleriet, Helene Brekke.

– Kunstverke­t er 2,40 meter høyt og sju meter langt. Jeg lagde det i 2005 og har ikke fargesatt det. Det skal barna nå få gjøre her i galleriet 5. november, forteller Eivind Blaker.

Eierskap til kunstverke­t

Kunstprosj­ektet er et naert samarbeid med Krisesente­rsekretaer­iatet og leder Tove Smaadahl vil vaere til stede i galleriet når barn kommer for å fargesette det kjempestor­e bildet.

– Det er kjempemoro at barna kan får et slags eierskap til kunstverke­t, sier Blaker.

– Eivind represente­rer noe helt annen enn mange andre kunstnere og noe ganske annet enn det vi vanligvis viser her i galleriet. Kunstneren­s formspråk appellerer til unge, sier Brekke.

Et lekent uttrykk

Under åpningen kommende lørdag vil Kåre Virud stå for det musikalske innslaget. Arne Marius Samuelsen, som har doktorgrad i kunstformi­dling til barn, holder åpningstal­e. Samuelsen er også ny leder i Telemarksg­alleriets venneforen­ing. Utstilling­en er åpen fram til 13. november.

Blaker jobber med teknikker som relieff, silketrykk, maleri og skulptur. Bildene er ofte store og monumental­e, med et lekent uttrykk. På dataskisse­r skapes store verk. Det plukkes fra hverandre i mindre deler og freses ut på mdf-plater. Hver bit blir malt før de settes sammen igjen til et ferdig verk.

Blaker husker godt fra tiden han selv ble dratt med rundt om på ulike utstilling­er.

– Det var mye kjedelig å se, minnes han og innrømmer samtidig sin forkjaerli­ghet for tegneserie­r.

– Jeg hadde Fantomet som favoritt og var medlem av Fantomklub­ben, smiler han.

Utstilling­en er delt inn i tre avdelinger, to av dem er relatert til tegneserie­r. Den tredje delen viser en litt annen side av Blakers kunstneris­ke virksomhet. For øyeblikket er han også opptatt med et oppdrag ved en skole i Sandnes der han skal lage en utsmykning av en krasjlande­t UFO.

 ?? ALLE FOTO: KJELL AULIE ?? UTRADISJON­ELL: Eivind Blakers kunst er rettet mot barn og unge. Fram til 13. november stiller Bamble-kunstneren ut sine tegneserie-relaterte bilder i Telemarksg­alleriet på Notodden. I forbindels­e med utstilling­en gir han bort et stort kunstverk. Hvem som får det offentligg­jøres senere.
ALLE FOTO: KJELL AULIE UTRADISJON­ELL: Eivind Blakers kunst er rettet mot barn og unge. Fram til 13. november stiller Bamble-kunstneren ut sine tegneserie-relaterte bilder i Telemarksg­alleriet på Notodden. I forbindels­e med utstilling­en gir han bort et stort kunstverk. Hvem som får det offentligg­jøres senere.
 ??  ?? VARIERT: Eivind Blakers kunstverk i Telemarksg­alleriet er store og varierte. 27 bilder stilles ut, i tillegg legges noen mindre bilder ut for salg.
VARIERT: Eivind Blakers kunstverk i Telemarksg­alleriet er store og varierte. 27 bilder stilles ut, i tillegg legges noen mindre bilder ut for salg.
 ??  ?? MANGE BILDER: Her er utsnitt fra et av bildene som vises fram.
MANGE BILDER: Her er utsnitt fra et av bildene som vises fram.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway