Varden

Klovner på ville veier

-

«Killer clowns»-fenomenet har kommet til Telemark. Det har blitt såpass alvorlig, med små og store som har blitt skremt opp, at politiet har fått en rekke henvendels­er. I Varden fredag advarte politiet med at den skremmende og truende oppførsele­n kan gi bøter og i verste fall fengselsst­raff.

Samtidig tok debatten om fenomenter noen ganske friske vendinger i Vardens kommentarf­elt. Der kom voksne foreldre med trusler om grov voldsbruk mot klovnene.

Dette er dessverre ikke til å spøke med. Enhver som har levd med voldstrusl­er hengende over seg, vet hvor ødeleggend­e det kan vaere både i forhold til trivsel og psykisk helse, og i forhold til skolearbei­d eller andre arbeidsopp­gaver.

Det er ikke morsomt å påføre andre traumer. «Spøkefugle­ne» med klovnemask­e bør forstå det, før politiet finner det nødvendig å fortelle dem det og logge spøken på deres rulleblad.

Men det er også skremmede å se hvilke voldsfanta­sier klovnenes fantestrek­er utløser. Det er sikkert et stykke vei fra ord til handling. Men slike uspesifise­rte voldstrusl­er i et kommentarf­elt er også trusler.

Samtidig som dette fenomenet dukker opp, inviterer Telemark Museum til «Skrekkepar­ken». Men dette er noe helt annet. Her kommer de besøkende frivillig, de er forberedt på hva som kommer, og spøkelsene de møter, inngår i en kulturhist­orisk sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway