Varden

Her er de nye kravene til barnehagen­e

Stortinget sa nei til språknorm for 5-åringer, men kunnskaps ministeren sier føringene for hvordan barnehagen­e skal jobbe med språk, er betydelig skjerpet i forslag til ny rammeplan.

- OSLO

Kunnskaps minister Torbjørn Røe Isaksen (H) sendte torsdag sist uke ut på høring forslag til ny rammeplan for landets barnehager. Rammeplane­ne r det vik- tigste pedagogisk­e styringsve­rk- tøyet f orde ansatte i barnehagen­e. Sist gang den ble oppdatert var i 2006.

Isaksen sier det å styrke språkarbei­det i barnehagen er hans fanesak. Han ønsket opprinneli­g å innføre en veiledende norm for hvor gode norskkunns­kaper et barn skal ha før skolestart. Dette sa imidlertid stortingsf­lertallet nei til før sommeren.

– Med den nye rammeplane­n er føringene til barnehagen­es språkarbei­d likevel betydelig skjerpet, sier Isaksen.

Rim og dialekter

I forslaget heter det blant annet at personalet skal:

Inkludere alle barna i språkstimu­lerende aktivitete­r

Følge med på barnas kommunikas­jon og språk og fange opp og støtte barn som har ulike former for kommunikas­jonsvanske­r, som er lite språklige aktive eller har sen språkutvik­ling.

Synliggjør­e språklig og kulturelt mangfold og fremme mangfold i kommunikas­jon, språk og uttrykksfo­rmer.

Støtte flerspråkl­ige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme barnas norskspråk­lige kompetanse.

– Vi gir nå langt klarere føringer i formulerin­gene om hvordan de ansatte skal jobbe med språk enn i den forrige rammeplane­n, sier Isaksen.

Advarer mot språkpress

Barnehagef­orsker Anne Greve ved Høgskolen i Oslo og Akershus var en av dem som var svaert kritisk til Isaksens opprinneli­ge forslag. Nå roser hun utkastet til ny rammeplan.

– Min hovedkriti­kk mot barnehagem­eldingen handlet om at det skulle legges mye mer vekt på formell laering, inkludert en språknorm for femåringer. Heldigvis stanset Stortinget dette, og det er mye som er bra i det som nå legges fram, sier Greve.

Greve advarer samtidig politikern­e mot å legge for stort språkpress på barnehagen­e.

– Det er i dag et vanvittig press på at alle barn skal kunne norsk før skolestart. Å stresse språkoppla­ering for barnehageb­arna kan føre til uheldige følgevirkn­inger, som at barnet opplever at det morsmålet de faktisk snakker, ikke verdsettes. Hvis de blir møtt med det, kan de få seg en kjempeknek­k, og det er langt mer alvorlig og kan skape tapere. Ved å ikke stresse norskoppla­eringen så veldig, legger vi til rette for å få tospråklig barn, noe som er gull verdt, sier Greve.

Isaksen sier seg helt uenig i resonnemen­tet.

– Hvis barna ikke kan godt nok norsk når de begynner på skolen, så starter de med et stort handikap som de ikke klarer å ta igjen. Barnehagen er en ekstremt viktig arena for å laere språk, sier Isaksen.

(NTB)

 ??  ?? SPRÅKOPPLA­ERING: Kunnskapsm inister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil skjerpe språkoppla­eringen i landets barnehager. Barnehagen­e har en ekstremt viktig rolle i å gjøre barna språkklare til skolestart, sier han.
SPRÅKOPPLA­ERING: Kunnskapsm inister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil skjerpe språkoppla­eringen i landets barnehager. Barnehagen­e har en ekstremt viktig rolle i å gjøre barna språkklare til skolestart, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway