Varden

Sør-Sudans opprørsled­er vil hjem

- JOHANNESBU­RG

Sør-Sudans opprørsled­er Riek Machar, som oppholder seg i Sør-Afrika, vil nå hjem og ta opp kampen med Salva Kiir om presidentp­osten.

Machar ble visepresid­ent da SørSudan fikk sin uavhengigh­et i 2011, men vendte ryggen til president Salva Kiir to år senere og innledet et vaepnet opprør som kostet anslagsvis 300.000 mennesker livet.

I august 2015 inngikk de to rivalene en fredsavtal­e og i april i år returnerte han til Juba og posten som visepresid­ent. Få måneder senere brøt det ut ny vaepnet strid og Machar flyktet til Kongo. Der ble han plukket opp av FNsoldater og fløyet til Sør-Afrika. Nå vil han hjem.

I forrige måned oppfordret Machar sine tilhengere å føre «en vaepnet kamp mot det autoritaer­e og rasistiske regimet til Kiir», men nå demper han retorikken noe og snakker om å «yte motstand i krigen som er tvunget på oss».

Machar tar samtidig til orde for en ny politisk prosess og viser til at fredsavtal­en fra 2015 har brutt sammen, og truer med at han har nok styrker til «å frigjøre» hovedstade­n Juba, dersom han ikke får det som han vil.

Machar og hans tilhengere tilhører nuerfolket og advarer mot et folkemord begått av at Kiir, som er dinka.

Om Kiir på nytt vil forhandle med Machar, er uklart. Regjerings­talsmenn har kommet med motstriden­de uttalelser, og denne uka slo talsmannen Ateny Wek Ateny fast at Machar ikke vil få returnere til Juba som «en politisk leder».

Enkelte diplomater skal ha forsøkt å overtale Machar til å bli vaerende i eksil i Sør-Afrika, noe nekter.

– Hvorfor skulle jeg det, spør han.

(NTB)

 ?? ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? VIL HJEM:
Sør-Sudans opprørsled­er Riek Machar vil vende hjem .
ARKIVFOTO: REUTERS/NTB SCANPIX VIL HJEM: Sør-Sudans opprørsled­er Riek Machar vil vende hjem .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway