Varden

CO2-fangst og deponi

- Knut Schüller

NOAHs forsøk med CO2fangst i flyveaske er en bakvei for å lagre gift under beina på folk.

Robin Kåss, og Porsgrunn bystyre: Dere har sikkert registrert at vi i Vern om Grenland-nei til deponi både har tilskrevet kommunen, og vaert i media med denne saken. Nok en gang gjelder det NOAH og denne gangen er de ute, og vil videreføre i større skala CO2-fangst i flyveaske, uten nabovarsli­ng av det påtenkte anlegget. Under forrige forsøk med beskjedne ca 70 tonn flyveaske var klagene på sterk lukt av ammoniakk fra Norcems fabrikkomr­åde mange. Vi husker godt at tillatelse til å øke mengden flyveaske i dette forsøket fra ca 35 tonn til ca 70 tonn ble gjort uten at innbyggern­e var informert/ varslet. Hvorfor vil NOAH på liv og død gjøre disse forsøkene her, det at Norcem slipper ut ca 800.000 tonn CO2 pr år, tror jeg ikke er hovedgrunn­en. Det egentlige målet er tilgang til gruvene for mottak og deponering av den svaert inntektsbr­ingende flyveaskei­mporten, altså en bakvei til å lagre gift under beina på folk. Men tilbake til ammoniakkl­ukt fra forrige prosjekt, det vil ikke bli bedre denne gangen, heller verre da askemengde­n skal økes, og varigheten av prosjektet skal forlenges kraftig. Dette forventer de at Grenlands befolkning skal godta uten å blunke, men visse folk har jo som kjent tatt feil av oss før. Grunnen til at det at det luktet amoniakk ved forsøket, er ganske enkelt den at flyveaske tilsettes NH3 (ammoniakk). Jeg siterer NOAHs produktsje­f i Brevik, Egil Solheim, sitt brev av 23.11.2015: «Ammoniakk forekommer idag i flyveaske fordi forbrennin­gsverkene tilsetter NH3 som et biprodukt for å løse deres utfordring­er relatert til utslipp av NOx.» Det forventes, og forlanges at Porsgrunn bystyre tar denne saken opp til behandling, og at de avviser også dette innspillet fra NOAH, som ansees som saerdeles frekt, og arrogant overfor omkringlig­gende byer og bebyggelse.

 ?? FOTO: GEIR ROANG ?? KRITISK: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til NOAH s forsøk med CO2-fangst i flyveaske ved Norcem i Brevik.
FOTO: GEIR ROANG KRITISK: Artikkelfo­rfatteren er kritisk til NOAH s forsøk med CO2-fangst i flyveaske ved Norcem i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway