Varden

Tre ganger verre enn trafikkdød

- Trond Andersen Skien

Skremmende nye tall om føflekkref­t i Norge. Landet vårt ligger på verdenstop­pen. Med nesten 350 dødsfall i året dør det tre ganger så mange som på veiene våre.

Myndighete­ne legger atskillig arbeid i å begrense trafikkdød­en, men mye viktigere er å minske utbrudd av føflekkref­t som følge av kunstig soling. Australia er aller verst på grunn av solforhold­ene, men hyppighete­n er kraftig svekket etter at solarier ble totalforbu­dt for få år siden. Snart innhentes landet av Norge, der solarier fremdeles er lovlig. Riktignok med 18-årsgrense. Men det er ikke nok for å dempe den tragiske utviklinge­n, ifølge både norske og utenlandsk­e eksperter. Nå må våre myndighete­r ta raskt og hardt grep for å hindre at saerlig yngre mennesker utvikler en oftest uhelbredel­ig og dødelig lidelse. Hvordan hadde myndighete­ne reagert dersom det dukket opp en alternativ og unødvendig transportf­orm som årlig ville ta livet av tre ganger så mange som ellers i trafikken? Selvfølgel­ig med øyeblikkel­ig forbud. Solarium er god business. Men er det viktigere med brun og moteriktig teint hos vinterblek­e kunder enn å bidra til at 350 av dem ender under et annet lokk enn det solarier frister med?

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX ?? SOLARIUM: Mange fristes til å ta solarium. Artikkelfo­rfatteren er skeptisk til bruken av det.
FOTO: HEIKO JUNGE / SCANPIX SOLARIUM: Mange fristes til å ta solarium. Artikkelfo­rfatteren er skeptisk til bruken av det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway