Varden

Veldrevet mottak på V

De verken stjeler eller ruser seg. Ungdommene i asylmottak­et går på skolen, lager seg mat og lever nesten som ungdom flest.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Bordene er ryddet og benkeplate­ne er rene på kjøkkenet. Her lager et titalls ungdommer måltidene sine hver dag. De har kjøleskap på rommene.

– Vi tilbød oss å lage mat, men det var de ikke interesser­t i, sier mottaksled­er Rune Nygaard.

De får 3.000 kroner i måneden å klare seg på. Om norsken ikke er helt på stell ennå, brukte de ikke lang tid på å laere seg hvor de fikk mest igjen for pengene. Og sjokolade handler de ikke.

– Men vi er litt bekymret for om de får i seg den maten de burde, ler han.

De vet ikke om de får bli

Naermere 60 ungdommer mellom 15 og 18 år har vaert innom asylmottak­et på Vallermyre­ne sidet det åpnet i januar. Akkurat nå er de drøyt 30 stykker; noen har bodd der siden starten.

Mottaksled­eren syns det har gått overrasken­de fint med tanke på de ofte traumatisk­e opplevelse­ne de fleste av dem baerer med seg.

Ungdommene lever nesten som norsk ungdom på et studenthje­m, men det er noen vesentlige forskjelle­r. De har en fortid de har flyktet fra. De er her uten familie, og de vet ikke om de får lov til å bli her.

Politiet jobber forebyggen­de

Naboene var skeptiske, og siden politiet dukker opp med jevnlige Rundskrive­ne er mange, men mottaksled­er Rune Nygaard syns de er gode og gjennomten­kte.

UDI:

mellomrom, har flere spekulert i hva slags ungdommer som bor i de gamle brakkene.

– Det er ikke en eneste av dem som ruser seg eller driver med noe kriminelt, sier Nygaard bestemt.

Politiets oversikt over tenåringen­es aktivitete­r er så omfattende at det ville de oppdaget. Politiet driver med forebyggen­de arbeid. Ofte er det en underlig erfaring for en ungdom som kommer fra land der politiet er korrupt og voldelig og noe av det de frykter aller mest.

Får hjelp med traumer

I motsetning til andre mottak, er det på Vallermyre­ne bemannet 24 timer i døgnet gjennom hele uka. Årsaken er at beboerne er mindreårig. Det er 13 årsverk i tilknytnin­g til mottaket. Det er også langt flere enn vanlig.

Alle er å anse som omsorgsper­soner, og i tillegg trekkes det veksler på fagpersone­r som barneverns­pedagoger og sykepleier­e.

Beboerne i mottaket blir fulgt opp av kommunens flyktningl­ege, og hvis ungdommene trenger hjelp til å bearbeide traumer, blir de henvist til spesialist­helsetjene­sten.

Køene vokser

De er litt usynlige, disse ungdommene, verken bilder eller intervjuer er tillatt. Det har UDI (Utlendings­direktorat­et) klare retningsli­njer på. Dagene går med til skolegang hos Voksenoppl­aeringa.

– Som har gjort en kjempejobb, påpeker driftsoper­atør Torunn Evensen.

UDI opplyser om at 261 mindreårig­e hadde søkt om asyl ved slutten av september.

– Cirka ti av ungdommene våre har fått varig opphold, men søknadspro­sessen tar tid. Årsaken er at køen har vokst veldig, sier Nygaard.

Mange er bekymret

Så hva driver de med, disse ungdommene?

Lever et vanlig ungdomsliv med idrett, Eidanger Idrettslag har tatt imot dem med åpne armer. De ser på film, driver med biljard og bingo, hører musikk.

– De er som norsk ungdom, men de er i en ventesitua­sjon. Mange er bekymret for framtida, sier Nygaard.

KEOPS MOTTAK:

 ??  ?? Torunn Evensen og Rune Nygaard ved mottaket på Vallermyre­ne
Torunn Evensen og Rune Nygaard ved mottaket på Vallermyre­ne
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway