Varden

Et dykk i arkivet

Gamle bilder i sosiale medier har blitt svaert populaert. Privatpers­oner, kommuner og historiela­g deler villig vekk.

- Tekst: Nils Skumsvoll

At gamle svart-hvitt-bilder fra bygdelag og støvete, private fotoalbum skulle bli populaert på Facebook var det kanskje ikke så mange som trodde for noen år siden. Men så har det jo vist seg at internett ikke akkurat ble en døgnflue det heller.

Åpent for alle

Hver mandag formiddag, året rundt, åpner Rauland historiela­g i samarbeid med kommunen dørene til Grotten på Raulandsak­ademiet. De høyst frivillige medlemmene bidrar på den måten til at du og jeg kan bla oss gjennom mengder med historisk materiale fra det aktuelle området. Samlingene baerer enkelt og greit navnet Lokalhisto­risk arkiv.

Lag, organisasj­oner og privatpers­oner har gjennom en årrekke samlet bilder og annet interessan­t stoff fra naerområde­t, og overlevert det til Vinje kommune. Arkivet skal ha ansvar for sikring, bevaring og formidling av privatarki­v og historisk kommunalt arkiv fram til 1965 fra de to kommunene Rauland og Vinje.

I en årrekke er det Ingrid Skjøtskift som på oppdrag fra kommunen har hatt ansvaret for å arkivere det verdifulle materialet, men etter at hun ble pensjonist er det Juan Gutierrez som på vegne av kommunen har ansvaret for å publisere stoffet. Sistnevnte synes likevel det er på sin plass at Skjøtskift får uttale seg om den unike samlingen.

Hun forteller om et utfordrend­e arbeid, som startet med noen baereposer som ble overlevert henne mot slutten av åttitallet, som også består av mye materiale fra Telemark museum.

– Det ble liksom barnet mitt dette, men det er først og fremst takket vaere folkeminne­gransker Richard Berge og laereren Harald Olsen at vi har alt dette tilgjengel­ig i dag, forteller hun til Varden.

I dag er hun en av de frivillige som bruker flere mandager i året på å vise fram stoffet til de som er interesser­t. Hun holder også foredrag om arbeidene som er nedlagt i forbindels­e med arkivene.

Søker informasjo­n via Facebook

Etter at Harald Olsen flyttet fra Vinje på midten av åttitallet ble stoffet først liggende i noen år, men på et tidspunkt fikk Skjøtskift det altså overlevert. Det skulle bli starten på et stort arbeid for å kategorise­re bilder og annet materiale.

I 1990 ble arkivet offisielt åpnet i Raulandsak­ademiet. Det ble raskt et populaert sted, saerlig for den eldre garde. Slik er det ifølge Skjøtskift fortsatt.

– Jeg husker en eldre kar som sa at de ikke trengte noe eldresente­r, så lenge de kunne møtes i arkivet. Ikke minst var kaffepause­ne populaere. Slik er det fortsatt, forteller Skjøtskift.

Historiela­get og kulturavde­lingen i kommunen håper materialet som vises fram på de populaere Facebook-sidene kan bidra med mer informasjo­n til felles nytte.

– Det er jo mye her vi ikke vet noe om. Derfor blir det nå lagt ut på Facebook. Ikke bare for å vise det fram, men også for at folk som vet noe mer om personene eller motivet på bildet kan bidra, sier hun.

Måtte sette en grense ved 1960

Knut Våmartveit fra Dalen har også erfart folks enorme interesse for eldre bilder på Facebook. Da han opprettet siden «Bilete frå Vest Telemark» for tre år siden, tok det ikke lang tid før tusenvis fulgte siden. I dag har han over 6000 følgere, som også bidrar med egne bilder.

– Responsen var helt enorm. Jeg ble inspirert av en kompis som legger ut bilder fra Setesdal. Jeg hadde vel sett for meg at det kunne vaere av interesse for folk i lokalmiljø­et her oppe, men det skulle vise seg å vaere langt flere, forteller han.

Til slutt måtte han innføre restriksjo­ner med hensyn til hva slags materiale som kunne publiseres.

– Alt som er nyere enn 1960 blir fjernet. Skal det vaere gammelt, så skal det vaere gammelt.

 ??  ?? RAK I RYGGEN: Dette skal ifølge bildetekst­en vaere brødrene til Talleiv O. Nystog: Aasmund O. Håtveit, Halvor O. Smylimoen, Aslak O. Sollid.
RAK I RYGGEN: Dette skal ifølge bildetekst­en vaere brødrene til Talleiv O. Nystog: Aasmund O. Håtveit, Halvor O. Smylimoen, Aslak O. Sollid.
 ??  ?? VIKTIG HISTORIE: I kommentarf­eltet på Facebook antydes det at vi har å gjøre med en ekspert på tresko.
VIKTIG HISTORIE: I kommentarf­eltet på Facebook antydes det at vi har å gjøre med en ekspert på tresko.
 ??  ?? PÅ GAMLEMÅTEN: Trolig gravferd fra Saeren i Arabygdi, ved Rauland kirke.
PÅ GAMLEMÅTEN: Trolig gravferd fra Saeren i Arabygdi, ved Rauland kirke.
 ??  ?? VAKKERT: Aslaug Hylland (Nordigard). Bildet er fra samlingen i Grotten.
VAKKERT: Aslaug Hylland (Nordigard). Bildet er fra samlingen i Grotten.
 ??  ?? GOD STEMNING: Fra Haukelisae­ter Lakshyl, 1947.
GOD STEMNING: Fra Haukelisae­ter Lakshyl, 1947.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway