Varden

Yvonne ble redningen

Smykkebedr­iften gikk med røde tall. Redningen ble å ansette en daglig leder som ikke hadde noe erfaring i smykkefage­t.

- SKIEN Lena Beathe Arneberg lena.beathe.arneberg@varden.no

Smykkebedr­iften Huldresølv slet med røde tall. Så ansatte de Yvonne Aasbø (41) som daglig leder.

Hun hadde ingen erfaring med gullsmedfa­get fra før. Det tror hun var en fordel.

– De ansatte må av og til korrigere meg i fagspråket, men jeg laerer stadig, ler Yvonne Aasbø. 41-åringen har vaert daglig leder i Huldresølv AS i Skien i to og et halvt år nå. Men at hun skulle ende opp som øverste hode i en gullsmedbe­drift, lå ikke akkurat i kortene.

Gikk i minus i 2014

Der det skortet på kunnskap innen håndverket, kompensert­e Aasbø igjen med kompetanse på markedsfør­ing. Hun er utdannet sivilingen­iør i produktdes­ign, og kom fra jobber som strategisk rådgiver i Metro Branding og som markedssje­f i Nidar.

– Jeg gjorde alle oppmerksom­me på at jeg ikke hadde erfaring innen smykker. Da ble jeg møtt med et «Ja, men faget kan vi fra før. Du har noe nytt å bringe inn», forteller hun. Siden 2006 pekte tallene for selskapet jevnt nedover. 2014 ble bunnoterin­gen med 900.000 kroner i minus. Nå går imidlertid Huldresølv med overskudd igjen. I 2016 omsatte de for ni millioner kroner.

Aasbø gjorde om på en hel del. Den visuelle profilen ble utformet på nytt. Hun kalte inn til møter med TV-stylister, moteredakt­ører og journalist­er, laget profil på Instagram og gjorde dybdeinter­vjuer med forhandler­ne. Nå ville hun gjøre merkevaren mer synlig.

Tok ansatte med i skogen

Et annet grep var å inkludere gullsmeden­e i designpros­essen. De ble tatt ut av verkstedet, og inn i skogen for å la seg inspirere i Huldras univers.

– Det var som å begynne i en ny jobb. Vi fikk vaere med å bestemme, og viktige grep for å oppnå vekst ble tatt, sier selger Tone Rose Bjerke, som har vaert ansatt i bedriften i 16 år.

– Jeg har tro på inkluderin­g og involverin­g. Alle ansatte skal ha eierskap til prosessen, sier Aasbø.

I dag er smykkene fra Porsgrunn å se på kjente fjes som Tone Damli, Haddy N’jie og moteblogge­ren Polliani, for å nevne noen. Huldresølv har også hatt et samarbeid med motedesign­eren Mariette fra Porsgrunn.

Huldresølv ble etablert av Elise Thiis-Evensen, fjerde generasjon­s gullsmed, i 1994. Familien er fortsatt på eiersiden og delaktige i driften.

 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ??
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG
 ??  ?? HUMØR: Yvonne Aasbø (41) oppfordrer flere til å tørre å ansatte ledere med annerledes erfaring. – De kan bringe inn noe
HUMØR: Yvonne Aasbø (41) oppfordrer flere til å tørre å ansatte ledere med annerledes erfaring. – De kan bringe inn noe
 ??  ?? FYLLER UT: – Vi er gullsmeder og kan det faget. Yvonne bidrar på den andre biten, sier gullsmed og ansatt Marit Svensen.
FYLLER UT: – Vi er gullsmeder og kan det faget. Yvonne bidrar på den andre biten, sier gullsmed og ansatt Marit Svensen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway