Varden

Frp slåss for kontanter

Mens et Høyre-utvalg foreslår å fase ut butikkers kontantpli­kt, går flere fylkeslag i Fremskritt­spartiet motsatt vei.

- OSLO

Søndag vedtok Rogaland Frp på sitt årsmøte en resolusjon som sier nei til det kontantløs­e samfunnet. Det samme har skjedd i Akershus og Vest-Agder, noe som betyr at saken blir et tema for partiets landsstyre i mars.

– Om kontanter avvikles fullstendi­g, vil det fra et personvern­ståsted vaere svaert bekymrings­fullt, sier stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen fra Rogaland til NTB.

– Man vil i et samfunn med kun elektronis­k betaling tilrettele­gge for fullstendi­g overvåking av folk, mener han.

Svart økonomi

I januar ble det kjent at Høyres digitalise­ringsutval­g går inn for gradvis fram mot 2020 å fjerne butikkers plikt til å ta imot kontant betaling. Forslaget begrunnes blant annet med at dette ifølge politiet vil vaere et godt tiltak i kampen mot arbeidsliv­skriminali­tet og svart økonomi.

Høyre-utvalgets mål er et kontantløs­t samfunn innen 2030, og problemati­kken kommer opp på partiets landsmøte i midten av mars.

HØYRE VIL SI NEI:

Både Politiets Fellesforb­und og Finans Norge var kjapt ute med å varsle støtte til forslaget.

– Det vil vaere en stor gevinst å hente dersom vi kutter ut kontantene. Samtidig vil det kunne forebygge problemene vi ser med ran, svart økonomi og kriminalit­et, sa Finans Norges sjef Idar Kreutzer.

Ikke overbevist

Men Steffensen mener fravaer av norske kontanter vil kunne vaere viktig i kampen mot svart arbeid først hvis kontanter blir avviklet over hele verden.

– Man vil i stedet bruke euro eller dollar for betaling av svart arbeid eller kjøp og salg av narkotika, sier Frp-representa­nten.

Han er også skeptisk til å tvinge befolkning­en til i enda større grad å måtte forholde seg til banker og finansinst­itusjoner.

– Disse har mulighet til å pålegge sine kunder så vel negativ rente som gebyrer, uten at den enkelte borger kan unngå dette ved å ta pengene ut av banken, sier han.

Steffensen peker også på at mange eldre kan ha problemer med å måtte forholde seg til ny teknologi som de ikke behersker.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB: SCANPIX ?? Høyres digitalise­ringsutval­g vil fjerne butikkenes plikt til å ta imot kontanter. Nå vil Frp kjempe for å beholde pengesedle­ne, først og fremst av personvern­hensyn.
FOTO: NTB: SCANPIX Høyres digitalise­ringsutval­g vil fjerne butikkenes plikt til å ta imot kontanter. Nå vil Frp kjempe for å beholde pengesedle­ne, først og fremst av personvern­hensyn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway