Varden

Abbas laerte seg norsk og fikk jobb

Etter tre måneders språkpraks­is var Elkjøp så fornøyd med Abbas at de ikke ville slippe ham.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Eventyret med Abbas begynte i august 2014, smiler driftssjef Stian Inderøy. Nesten fra første stund var Mohamed Abbas Mohamed sjefens naermeste hånd.

Driftssjef­en tok seg av ham og satte ham på stadig nye oppgaver etter hvert som han klarte å snakke norsk, og det fikset han utrolig raskt.

– Til og begynne med var det stort sett rydding, men det tok ikke veldig lang tid før han begynte med kundebehan­dling, forteller Inderøy. Siden så sjefen at jobben på lageret ville blitt enda mer variert hvis Abbas fikk seg truckfører­bevis. Det betalte Nav, og etter det var han omtrent over hele butikken.

Har utdannelse

I slutten av mars 2013 kom Abbas til Norge, et land han ikke ante noe om. Han kom fra nesten 30 varmegrade­r i Sudan til nesten 20 kuldegrade­r på Elverum.

– Jeg husker det var kaldt, ler han. 25-åringen havnet i Skien. Her bor han fortsatt, men det var Elkjøp i Porsgrunn som tok ham imot til språkpraks­is.

– Vi hadde tre–fire års erfaring med å ta imot innvandrer­e på denne typen praksisjob­bing, forteller Inderøy. Selvsagt er det stor forskjell på dem som kommer. Noen er analfabete­r og sliter mer med å laere seg norsk. Abbas hadde utdannelse fra hjemlandet. Han kunne også engelsk i tillegg til morsmålet arabisk.

Å beholde dem

Veileder Anita Nøstdahl, Nav Skien er ikke i tvil om de lykkes bedre nå enn tidligere.

– Det er ingen «quick fix», men av de 34 flyktninge­ne jeg har hatt ansvaret for den siste perioden, har halvparten skaffet seg jobb og resten har valgt utdannelse, forteller hun.

– Språk og det å få vist seg fram er nøkkelen, sier Nav-direktør Terje Tønnesen. Nøstdahl legger vekt på å følge opp hver enkelt.

– Språkpraks­isen er som et langt jobbinterv­ju. Målet er at arbeidsgiv­erne vil ønske å beholde dem, sier hun.

Statistikk­en viser at Skien kommune peker seg ut med bedre resultater enn landet for øvrig med tanke på å få innvandrer­e i arbeid eller utdanning. Foreløpig har Abbas et vikariat, men han tror det blir mer.

– Jeg vil nok ha ham til Skien etter hvert, sier driftssjef­en.

 ??  ?? SPRÅKPRAKS­IS: Abbas Mohamed fikk språkpraks­is hos Elkjøp i Porsgrunn og drifts sjef Stian Inderøy laerte ham opp og lot ham få stadig mer varierte oppgaver. Nå vil ha n ha med seg Abbas til butikken i Skien.
SPRÅKPRAKS­IS: Abbas Mohamed fikk språkpraks­is hos Elkjøp i Porsgrunn og drifts sjef Stian Inderøy laerte ham opp og lot ham få stadig mer varierte oppgaver. Nå vil ha n ha med seg Abbas til butikken i Skien.
 ??  ?? KUNDER: Kontakten med kunder ble avgjørende for å laere godt norsk.
KUNDER: Kontakten med kunder ble avgjørende for å laere godt norsk.
 ??  ?? TRUCK: Truckfører­beviset hjalp godt til å få en mer variert jobb.
TRUCK: Truckfører­beviset hjalp godt til å få en mer variert jobb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway