Varden

– Parisavtal­en vil overleve Trump

Verden venter nervøst på svar fra USAs president om hva han vil gjøre med Parisavtal­en. Norge vil stå ved den uansett, lover statsminis­ter Erna Solberg (H).

- Johan Falnes, NTB

NTB var med Solberg da hun sist uke besøkte Frankrikes statsminis­ter Bernard Cazeneuve i byen der klimaavtal­en ble vedtatt.

Avtalen ble banket igjennom med en liten grønn hammer på konferanse­senteret Le Bourget i Paris lørdag 12. desember 2015. For første gang hadde verden klart å samle seg bak en klimaavtal­e som stilte krav til absolutt alle.

Nå kan avtalen lide et alvorlig tilbakesla­g hvis USAs president Donald Trump gjør alvor av truslene fra valgkampen om å forlate den.

– Jeg tror ikke bare franskmenn skal vaere nervøse for Parisavtal­ens skjebne. Det bør vi alle som er avhengige av det globale miljøet, sier Solberg til NTB.

Tror avtalen vil overleve

Statsminis­teren tror likevel at avtalen vil overleve et dolkestøt fra USA.

– Jeg tror det er en tyngde i Parisavtal­en som gjør at den vil fortsette. Det blir et tilbakeskr­itt hvis amerikaner­ne ikke følger opp sine forpliktel­ser. Men avtalen er der, store land rundt omkring i verden kommer til å følge opp, og det skjer en stor teknologie­ndring. Så jeg tror egentlig dette toget er på skinner uansett hva som skjer i USA, sier Solberg.

–De globale klimaprobl­emene forsvinner ikke fordi om vi har en president i USA som ikke anerkjenne­r dem, understrek­er hun.

–Kommer Norge til å stå ved avtalen uansett? – Ja, svarer Solberg kontant. Hun viser til at Norge har vedtatt at utslippene av klimagasse­r skal kuttes med 40 prosent fra 1990-nivå innen 2030. Planen er å oppfylle dette målet i samarbeid med EU.

Spenning

Etter to uker med en virvelvind av kontrovers­ielle vedtak fra Trump er det knyttet stor spenning til hva han vil gjøre med klimaavtal­en.

Da Trump vant presidentv­alget i USA i fjor høst, hentet han inn den profilerte klimaskept­ikeren Myron Ebell som rådgiver. Ebell har sagt at han er sikker på at Trump kommer til å trekke USA ut av Parisavtal­en.

– Han kan gjøre det i en presidento­rdre i morgen, eller han kan vente og gjøre det som del av en større pakke. Det er mange måter å gjøre det på, og jeg har ingen anelse om når det vil skje, sa han på et møte i London sist uke ifølge uttalelser som er gjengitt av flere medier.

Ifølge Ebell er Trump svaert bestemt på å gjennomfør­e det han lovte i valgkampen.

Trump selv sa i en tale i fjor at han ville kansellere Parisavtal­en innen 100 dager etter overtakels­en som president. Samlet sett har signalene hans om klimaavtal­en likevel vaert noe blandede.

Jeg tror egentlig dette toget er på skinner uansett hva som skjer i USA. Erna Solberg, statsminis­ter

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? KLIMAAVTAL­E: Paris-avtalen trådde i kraft 4. november i fjor. I Paris ble den samme dag feiret blant annet med at Triumfbuen ble opplyst i grønt samt en tekst som feiret at avtalen var kommet i boks.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX KLIMAAVTAL­E: Paris-avtalen trådde i kraft 4. november i fjor. I Paris ble den samme dag feiret blant annet med at Triumfbuen ble opplyst i grønt samt en tekst som feiret at avtalen var kommet i boks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway