Varden

Skatt, skatt ikke – det er spørsmålet

Følelsen av at valgkampen er i gang, kom med et smell da Arbeiderpa­rtiet la fram sitt skatteoppl­egg.

-

GRUNNLEGGE­NDE UENIGHET OM SKATT:

Bak tallene skjuler det seg en reell uenighet, som er både politisk og ideologisk, mellom høyre- og venstresid­en om en helt sentral del av den økonomiske politikken.

Kjernespør­smålet for velgerne er om skattene skal videre ned med de borgerlige, eller om det er nødvendig med en rødgrønn snuoperasj­on.

Ulik tilnaermin­g

Skattekutt står helt sentralt i Høyre/Frp-regjeringe­ns kamp for å motvirke oljekrise og økt ledighet. Redusert skatt skaper investerin­gslyst, økt aktivitet og vekst, er mantraet. Målet er å øke statens skatteinnt­ekter ved å gjøre «kaken» større.

Venstresid­en ser det motsatt: Generelle skattesenk­ninger har marginal effekt på sysselsett­ing og aktivitet. Det offentlige trenger i stedet mer penger til å stimulere jobbskapin­g og dessuten til å finansiere skole, utdanning og helse.

Skattedisk­usjonen handler derfor både om hvordan det skal skapes nye jobber, og hvordan velferdsst­aten skal finansiere­s.

Hittil har politikern­e av alle farger gravd stadig dypere i oljefondet­s lommer for å løse disse utfordring­ene. Men fondet er trolig over toppen, og andre løsninger tvinger seg fram.

Ikke skatt på arv

Høyre har varslet bare «moderate» skatteredu­ksjoner i neste stortingsp­eriode, og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise har antydet kutt på 14-15 milliarder.

Både Høyre og Frp steiler over Ap og SVs løfter om økt skatt. Det vil sette det skjøre økonomiske oppsvinget i fare, og økt formuesska­tt vil favorisere utenlandsk­e eiere fremfor norske og også ramme sysselsett­ingen, anføres det.

Men økt skatt er ingen velgermagn­et. For Ap ligger det derfor en formidabel, pedagogisk utfordring i å få formidlet til velgerne hvorfor tiltaket er nødvendig for å løse fellesoppg­avene.

Nettopp frykt for å støte fra seg velgere er trolig én årsak til at partiet ikke vil gjeninnfør­e skatten mange økonomer mener har størst effekt i kampen mot økt ulikhet: arveavgift­en.

Alternativ virkelighe­t

Med valget knappe åtte måneder unna har asylpoliti­kken dalt i nyhetsbild­et i takt med at tilstrømni­ngen har bremset, og et bredt flertall er enig om de politiske hovedlinje­ne. Oljeaktivi­tet i nord splitter på tvers av blokkene, og spørsmålet om hvem som skal styre med hvem, står uavklart på begge sider.

Økonomi og skatt står dermed tilbake som en klar konfliktsa­k.

Hvem som får det beste utgangspun­ktet, vil avhenge av om ledigheten går opp eller ned fram mot valget. Hvis ledigheten faller, gir det regjeringe­n ammunisjon til å hevde at skattekutt­ene har fungert. Men hvis ledigheten øker, vil Ap hamre videre på at ledigheten har «bitt seg fast», og at generelle skattekutt ikke virker.

Norske politikere har foreløpig ikke omfavnet begrepet alternativ­e fakta, men alternativ­e virkelighe­tsbeskrive­lser er det som regel godt rom for i valgkamper.

På valgdagen 11. september vil det vise seg hvem som best har nådd fram med sin virkelighe­tsbeskrive­lse.

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Om skattene skal opp eller ned i neste stortingsp­eriode, kommer garantert til å bli et viktig tema i mange av duellene mellom statsminis­ter Erna Solberg (H) og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre fram mot høstens valg.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Om skattene skal opp eller ned i neste stortingsp­eriode, kommer garantert til å bli et viktig tema i mange av duellene mellom statsminis­ter Erna Solberg (H) og Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre fram mot høstens valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway