Varden

ANDRE MENER

-

Da E-tjenesten la fram sin siste trusselvur­dering, inneholdt den en klar advarsel mot etterretni­ngsoperasj­oner iverksatt av Russland. Nå gjentar PST advarselen, og forsterker den. Russland utgjør en økt trussel mot Norge, og utsatte mål er militaere installasj­oner, kritisk infrastruk­tur, teknologis­k forskning og industri og ikke minst; Norske politikere og andre beslutning­stakere. Tydelighet­en, og den vekt trusselrap­porten legger på dette, er i seg selv et kraftig signal om et kjøligere og skarpere forhold til den store naboen i øst.

Gjennom femten år er PST årlige trusselvur­deringer blitt mer åpne og informeren­de. E-tjenesten har kommet etter. Det er en positiv utvikling som gjør det mulig for offentligh­eten å ha et mer realistisk syn på hva som truer norsk sikkerhet og norske interesser. Likevel er det et godt stykke igjen til de hemmelige tjenestene praktisere­r nødvendigh­et åpenhet og er under sikker demokratis­k kontroll. Dagbladet

Å skille stat og kirke handler først og fremst om prinsipper. Religion hører til i de tusen hjem, ikke på Stortinget. Ordningen med «folkekirke» er en urimelig forskjells­behandling av religioner.

Alt som politikere vedtar av lover og velferdsor­dninger, er like gyldig for alle landets borgere. Med unntak av paragrafen­e om Den norske kirke.

Det er også mer praktiske grunner til å fullføre skilsmisse­n. Det norske samfunnet består av en stadig større andel ateister, agnostiker­e og folk som tror på andre religioner. Da fungerer ikke lenger statskirke­n som et «lim i samfunn», snarere tvert imot: Det skaper en distanse mellom borgerne og staten.

Forslagene til Venstre og SV er helt rimelige, og en naturlig oppfølging av kirkeforli­ket. Stat og kirke må skille lag på skikkelig vis. Bergens Tidende

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway