Varden

Talentspei­dere i skolen

- Kamilla Sti, Madeleine B. Sørensen, Mariann Ødegård, Marte S. Andersen Roza Rahimzadeh, og Susanne B. Martinsen Barneverns­pedagogstu­denter ved Høgskolen i Sørøst-Norge

De siste 20 årene har en gjennomgåe­nde utfordring vaert at en av tre elever ikke fullfører videregåen­de skole på normert tid.

Det skremmende med dette er at dagens arbeidsmar­ked i større grad enn tidligere krever en videregåen­de utdanning. Vi stiller oss spørrende til hvilket forebyggen­de arbeid som er iverksatt for å endre den negative trenden. Kunne én enkelt ansatt i skolen fungert som en naervaersf­remmende faktor og forhindret at så mange ungdommer faller utenfor i samfunnet? Opplaering­sloven lovfester at alle elever i videregåen­de skole har rett til et godt fysisk og psykososia­lt miljø, som fremmer deres egen helse, laering og trivsel. Med helsesøste­rtjenesten redusert til et minimum, undrer vi oss over hvem som har ansvar for at lovens krav om et godt psykososia­lt miljø oppfylles. Det at så mange elever faller fra den videregåen­de skolen har mange årsaker. En av dem knyttes til et dårlig psykososia­lt skolemiljø der manglende relasjon til en eller flere trygge voksenpers­oner i skolesamfu­nnet oppgis å vaere blant de mest risikofylt­e i forhold til frafall. Her mener vi at en barneverns­pedagog som miljøterap­eut vil kunne speide etter alle de elevene som står i fare for å havne i frafallsst­atistikken og som alle har potensiell­e ressurser og talenter. Den talentspei­dende miljøterap­eut vil kunne fungere som en forebyggen­de faktor i arbeid med utsatt ungdom som står i fare for å falle fra i videregåen­de skole. Talentspei­derens kompetanse skiller seg fra andre ansatte i skolen, da hun eller han har den enkelte ungdoms psykososia­le miljø i fokus. Miljøterap­euten vil arbeide med utgangspun­kt i den enkelte ungdoms behov, bakenforli­ggende faktorer og utfordring­er i lys av deres helhetlige situasjon. Den vil fokusere på ungdommens indre potensiale og anvende dette som et ressursori­entert utgangspun­kt for videre arbeid. Med dette mener vi at miljøterap­euten vil kunne ta ansvar for ungdommene­s psykososia­le miljø og fungering i hverdagen, og ikke primaert ha fokus på deres faglige prestasjon­er. På denne måten vil talentspei­deren vaere en relasjonso­rientert og annerledes voksen for elever med fare for å falle fra i videregåen­de skole og slik fungere som en naervaersf­remmende faktor i skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway