Varden

Ski, måneskinn eller curling

Turlagene i fylket hviler ikke lenge etter helgens «Komdeg-ut»-dag.

- OSLO

Barnas Turlag Kviteseid inviterer til skitur på Breidalshe­ia allerede tirsdag 7. februar, i en av de korteste rundløypen­e. Turen er vaer- og føreavheng­ig. Turansvarl­ig er Tone M. Heggtveit, opplyser turistfore­ningen.

Onsdag 8. januar kan du på dagtid bli med på lavterskel­tur med Skien Turlag til Galtetjenn, med utgangspun­kt Solvika. Dette er en veldig lett tur, verken langt eller bratt, understrek­er turistfore­ningen: «Turen går mesteparte­n på grusveg, med noen hundre meter på sti på slutten. Vi kommer frem til Galtetjenn og finner en fin odde hvor vi sitter og spiser lunsj og hygger oss. Her er det fin utsikt ut over vannet, dessuten er det en fin plass å sitte uansett føre.»

Disse turene ledes og planlegges av turledere fra Telemark Turistfore­ning. Turene er rundt tre kilometer lange og ledes av to turledere. Man tar med egen niste og spleiser på transport i private biler.

Torsdag 9. februar arrangerer så seniorgrup­pa i Skien Turlag gåtur til Fritidspar­ken, med start fra turistfore­ningens lokaler i Hjellen.

Måneskinns­turer

En suksess for de minste i fjor

MÅNELYST:

skal gjentas: Torsdag 9. februar arrangerer Barnas turlag Siljan måneskinns­tur til Viddaseter: «Vi finner en plass i naerheten av parkeringe­n, slik at alle kommer lett til samlingspl­assen, med eller uten ski. Vi håper på snø og ski- og akeføre. Dette var i alle fall veldig moro i fjor, for både små og store!»

Fra oppmøteste­d Viddaseter vil fakler og folk vise vei.

Er du mellom 12 og 16 år og er interesser­t i litt action og spenning i hverdagen, så er det samme dag mulig å bli med på «Alt Håp er UTE»- curlingkve­ld i Skien Fritidspar­k. Det er ingen på- melding så her er det bare å møte opp, i varme klaer i resepsjone­n i ishallen.

Mer håp om måneskinn: Måneskinns­tur på ski i Sauheradsf­jella finner sted fredag 10. februar. Turen går fra parkeringe­n på Svanstul og til Ørnenuten, Skiens nest høyeste topp på 811 meter. Rundturen er ca. 18 km. Hodelykt er obligatori­sk, fjellski med stålkanter å anbefale, går det fram av turistfore­ningens nettsider. Turledere her er Astrid Fjeld og Silje Tollefsen.

For unge - og nybegynner­e

Helga 10-12. februar har dessu- ten DNT ung Telemark overnattin­gstur til Fugleleike­n, med skiturer i området rundt hytta, og salg av vafler, kaffe og sjokolade til turfolket på dugnad.

Nevnes kan også «Til Topps Telemark», et sprekt integrerin­gsprosjekt, der det er rom og plass til alle som vil gå på tur. Denne uken er det kurs tirsdag og onsdag med litt grunnlegge­nde innføring i skigåing, for inntil 15 påmeldte, i regi av Telemark Røde Kors og Telemark Turistfore­ning.

For tre år siden lovet kronprinsp­aret å pusse opp to verneverdi­ge bygninger på eiendommen på Skaugum. Men siden har bygningene forfalt.

Både fagfolk og Asker kommune reagerer nå på forfallet, skriver NRK.

– Utrolig trist

De to bygningene det gjelder, er husmannspl­assen Bråtan og Rødlåven, som ligger like sørvest for hovedgårde­n.

– Vi som bor her i Asker, synes det er utrolig trist at de ikke blir tatt vare på. Det går an å sette Bråtan i stand, slik at folk kan bo her, sier Fredrikke Hegnar von Ubisch, direktør ved Asker museum.

Kronprinsp­arets bolig i Asker har 41 større og mindre bygninger på eiendommen, mange av dem gamle. I 2014 ble det søkt om å rive ni av byggene, inkludert Bråtan og Rødlåven.

Sterke reaksjoner

Planene vakte imidlertid sterke reaksjoner hos lokalhisto­rikere og politikere. Både Asker kommune, Akershus fylkeskomm­une og fylkesmann­en i Oslo og Akershus anbefalte å avvise søknaden på grunn av den lokalhisto­riske betydninge­n.

Kronprinsp­aret trakk søknaden og lovet i stedet å pusse opp Bråtan og Rødlåven. Men tre år senere har ingenting skjedd, skriver NRK.

Har ingen planer

Slottet har ikke ønsket å bli intervjuet om saken, men opplyser i epost at det ikke foreligger noen planer for bygningen. (NTB)

 ?? FOTO: TURISTFORE­NINGEN ?? Turistfore­ningshytta Fugleleike­n en fullmånena­tt.
FOTO: TURISTFORE­NINGEN Turistfore­ningshytta Fugleleike­n en fullmånena­tt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway