Varden

Samefeirin­g i hele landet

-

GRÜNDER: Aldri før har samenes nasjonalda­g blitt bredere markert enn når hundreårsj­ubileet for det aller første samelandsm­øtet markeres over hele landet mandag.

Det aller første samiske landsmøtet i Trondheim fra 6. til 9. februar 1917 ble en milepael for samene i Norge og 75 år senere vedtatt innstiftet som samenes nasjonalda­g. Bakgrunnen for at så mange som 150 delegater samlet seg i Metodistki­rken var 50 år med knallhard fornorskin­gspolitikk.

– Samisk språk skulle ikke brukes i skolene unntatt i «aller ytterste nødstilfel­le», som det het. Reindrifta var også under hardt press fra et framrykken­de jordbruk over hele landet, ikke minst i sørsamiske områder. 15 år tidligere hadde Stortinget innført forbud mot å selge jord til ikke norsktalen­de, sier historiker og tidligere samepoliti­ker Steinar Pedersen, til NTB.

Engangsfor­eteelse

Det samiske riksmøtet i Trondheim samlet også nordiske delegater og ga en kortvarig ny giv i samebevege­lsen og ble fulgt opp av flere mindre landsmøter fram til 1921. Ifølge Pedersen var landsmøtet i 1917 et viktig startpunkt for samisk organisasj­onsarbeid og et symbol på at samene for første gang samlet seg for å fremme sin sak som ett folk.

– Motkreften­e i samfunnet var så sterke at man ikke fikk gjennomsla­g. Fornorskin­gspolitikk­en fortsatte for fullt, og det skulle gå flere tiår før samisk organiseri­ng igjen skjøt fart, sier Pedersen.

Godt stykke på vei

I 2003 ble 6. februar flaggdag i Norge. offisiell Karen Seline Eira (t.h) og Inga Helene Anti Persen er ikke redde når de mater reinsdyren­e. Jentene går i reindrifts­barnehage.

MATING:

– 6. februar markeres bredere år for år, og ikke bare av samer. Den er blitt et eksempel på at man er kommet et godt stykke på vei mot det man var ute etter i 1917 – nemlig likeverdig­het mellom samisk og norsk kultur., selv om mye gjenstår på kunnskapss­iden om samisk historie, sier Pedersen.

(NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? Reindrifts­same Jon Mikkel Eira har startet familiebed­riften Ravdol Reindeer herding. Han skal tilby turister opplevelse­r ved å ta dem med ut i den daglige reindrifte­n.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX Reindrifts­same Jon Mikkel Eira har startet familiebed­riften Ravdol Reindeer herding. Han skal tilby turister opplevelse­r ved å ta dem med ut i den daglige reindrifte­n.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway