Varden

Slåss for kanalen

Skiens ordfører Hedda Foss Five vil ikke gi fra seg kontoret Telemarksk­analen regionalpa­rk til Nome.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

Før jul vedtok Telemark fylkesting å flytte administra­sjonen for Telemarksk­analen fra Skien til Ulefoss. Det kunne fylkesting­et gjøre fordi Telemark fylkeskomm­une er eneste eier av kanalen. Ordføreren synes det var ille. – Administra­sjonen for Telemarksk­analen har vaert her i Skien så lenge kanalen har eksistert. Vi følte oss overkjørt, men vi kunne ikke gjøre noe med det.

Vil endre vedtektene

Men nå kan hun gjøre noe. Saken som kommer opp i Skien bystyre torsdag, gjelder Telemarksk­analen regionalpa­rk. Det selskapet er Skien kommune medeier i, og kommunen bidrar med 425.000 kroner til driften av regionalpa­rken i år.

I selskapets vedtekter står det at det skal ha kontor samme sted som kanalen. De vedtektene foreslår ordføreren å endre, slik at det står «administra­sjonen lokalisere­s til Skien».

Kan vaere på Smieøya

Hedda Foss Five er sterkt engasjert i denne saken, ikke minst siden det nå er kommet investorer på banen som er interesser­t i å satse på Smieøya.

– Der ville det vaere naturlig å ha både et kanalmuseu­m og administra­sjonen for Telemarksk­analen og Telemarksk­analen regionalpa­rk, sier Hedda Foss Five.

– Dette er ikke mange arbeidspla­sser, det handler ikke om det. Vi fikk mange flere ansatte motsatt vei når Fylkesbibl­ioteket flyttet fra Nome til Skien. Dette dreier seg om å skape best mulig forutsetni­nger for å utvikle kanalen videre.

Telemarksk­analen regional- park ble etablert i 2012 som et interkommu­nalt samarbeid mellom de seks kanalkommu­nene, Telemark fylkeskomm­une og Telemarksk­analen. Selskapet har tre ansatte.

Selskapet har til oppgave å øke områdets attraktivi­tet som reisemål og bosted, og å få til vekst og utvikling i naeringsli­vet gjennom å foredle de saerpreged­e ressursene som er knyttet til Telemarksk­analen og kanallands­kapet. Regionalpa­rken selger også billetter. Drift og vedlikehol­d av dammer og sluser gjøres av fylkeskomm­unens kanalselsk­ap.

 ??  ?? KANALKONTO­R: Her på Smieøya kan det bli museum og kontorer for Telemarksk­analen. Det mener Skiens ordfører Hedda Foss Five.
KANALKONTO­R: Her på Smieøya kan det bli museum og kontorer for Telemarksk­analen. Det mener Skiens ordfører Hedda Foss Five.
 ??  ?? LANGE TRADISJONE­R:–Telemarksk­analen har hatt administra­sjon i Skien i mer enn 100 år, sier Hedda Foss Five.
LANGE TRADISJONE­R:–Telemarksk­analen har hatt administra­sjon i Skien i mer enn 100 år, sier Hedda Foss Five.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway