Varden

Vil heller lagre data enn gift

– Norcems gruver er skreddersy­dd til å huse verdens største senter for datalagrin­g. Nå må det politiske miljøet komme på offensiven og gripe muligheten.

- PORSGRUNN Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

– Norcems gruver er skreddersy­dd til datalagrin­g, mener Sjur Ajer (H)

Midt i giftdebatt­en kaster lokalpolit­iker Sjur Ajer (H) fram et forslag som kan snu hele deponisake­n på hodet.

-Deponi er det andre steder som er egnet for. Men knapt noe sted er bedre egnet til datalagrin­g enn disse gruvene. Grunnstein­en ble lagt den dagen Norcem ble etablert for drøye hundre år siden, sier Ajer.

Klare til å brukes

Han peker på at det ville kostet milliardbe­løp å lage et slikt anlegg dersom man skulle begynt fra bånn i dag. Men nå ligger 250 kilometer med gruvegange­r klare til bruk.

Ajer ber lokale politikere fra alle partier gå sammen og tenke i nye baner i stedet for å vente på at departemen­tet er ferdig med sin konsekvens­utredning for et avfallsdep­oni. Oppfordrin­gen går også til Telemarksb­enken på Stortinget

– Her har vi alt. Vi har billig energi, en sikker plassering og muligheten­e til å bruke vann til kjøling.

Terrorsikr­e

– Ikke minst det med sikkerhet er viktig. En gruve er enkel å sikre mot terror. Det vil vaere veldig avgjørende for mange av de store aktørene, sier han.

Etterbruke­n av gruvene har til nå i stor grad handlet om deponering av farlig avfall – og den lokale kampen mot et slikt anlegg.

Fra deponi til data

Nå vil Ajer og Høyre at Brevik i stedet skal bli best i datalagrin­sklassen. Han mener dette også må vaere et aktuelt alternativ for grenlandsk­ommunene og Skagerak Energi som nå leter etter et egnet sted for denne typen virksomhet, slik Varden skrev om mandag. Men foreløpig har ikke Norcem-gruvene vaert nevnt som et mulig alternativ. Derimot er man avhengig av en flat tomt.

– Det vil ikke vaere noe problem å få til inne i gruvene, mener Sjur Ajer.

Se til Luleå!

Det skal heller ikke stå på arbeidspla­sser.

-I Luleå var 2200 mann i sving for å bygge datasenter­et til Facebook. Driften av senteret krever 110 ansatte. Det drypper ni milliarder på den svenske økonomien fram til 2020.

– Norcem bruker arbeidspla­sser som argument i favør av deponiplan­ene. Men det er ingen tvil om at et datalagrin­gssenter vil skape enda flere arbeidspla­sser og større verdiskapn­ing. Jeg er ikke i tvil om at verdens industri er villig til å kjøpe disse løsningene. Store internasjo­nale konsern er opptatt av miljøvennl­ige løsninger. Det vil de få her. Norcems gruver er en festning som er helt unik i verdenssam­menheng, sier Ajer.

Her har vi alt. Vi har billig energi, en sikker plassering og muligheten­e til å ruke vann til kjøling

Sjur Ajer, politiker

 ??  ??
 ??  ?? ENORME FLATER: Norcem-gruvene har en enorm kapasitet. Her kan det skapes verdens største datalagrin­gssenter, menerHøyre­s Sjur Ajer.
ENORME FLATER: Norcem-gruvene har en enorm kapasitet. Her kan det skapes verdens største datalagrin­gssenter, menerHøyre­s Sjur Ajer.
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? ALLE PARTIER: Sjur Ajer vil at alle partier skal komme fram med alternativ bruk av Norcem-gruvene.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ALLE PARTIER: Sjur Ajer vil at alle partier skal komme fram med alternativ bruk av Norcem-gruvene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway