Varden

Nok en havarist

-

Lørdag kunne Varden fortelle en historie som på ingen måte er ny: En medtatt skute er blitt forlatt, og har gått til bunns ved kaia. Tilbake står eieren av bryggeanle­gget, som blir sittende med ansvaret når båteieren svikter.

Det har skjedd gang etter gang: Optimistis­ke båtentusia­ster, nesten alltid eldre menn, overtar store, utrangerte båter for en billig penge, med ambisjoner om å pusse dem opp. Litt for seint innser de at prosjektet blir større enn de makter å håndtere praktisk og økonomisk.

Forsøpling­sproblemet som utgjøres av vrak av små plastbåter har vaert i søkelyset lenge. Skutene som ligger mer eller mindre flytende ved kaia til Skien Rustfri Industri og flere andre steder langs elva gjennom Skien og Porsgrunn, er i en annen kategori. Her er det snakk om skuter på 50–70 fot, som det vil koste store beløp å kondemnere.

Skal kommunen hvor båten ligger ta regningen, når båteierne ikke kan gjøre opp for seg? Skien kommune tok en regning på 200.000 kroner for ei skøyte som sank ved Langbrygge­ne. Også tidligere har kommunene punget ut for å få ryddet opp i båtvrak. Men det er ikke rimelig at de skal ta betale for alt som blir forlatt ved kaiene, og det gir et veldig feil signal.

Det er i alle fall uholdbart at vassdraget gjennom Grenland ender opp som en skipskirke­gård. Telemarksk­analen er en av de viktigste attraksjon­ene i fylket, både for turister og oss som bor her. Det brukes store ressurser fra samfunnets side på å holde den i stand som en severdighe­t, og det er i alles interesse at det arbeidet lykkes.

 ??  ?? Tore Svarverud Kommentato­r
Tore Svarverud Kommentato­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway