Varden

Vil rive blokkene i Odins gate

Bystyremed­lem Helene Røsholt (H) foreslår å rive de kommunale boligblokk­ene i Odins gate 10, og erstatte dem med mer spredte boliger. Hun vil også rive Skien sykehjem.

- Tore Svarverud tore.svarverud@varden.no

– Det beste hadde vaert å jevne disse blokkene med jorda. Dette er ikke verdige boforhold for noen. Boligene er sterkt forfalne. Beboerne her er redde for hverandre, og det kommer stadig klager fra naboer, sier Røsholt. Det verserer tallrike historier om ubudne gjester og veldig utrivelig episoder.

42 sosialboli­ger

Blokkene i Odins gate på Falkum består av i alt 42 boenheter, alle kommunale sosialboli­ger. De er stadig åsted for dramatiske medieoppsl­ag, nå sist i januar da en eldre mann ble slått ned og ranet da flere personer trengte seg inn i leilighete­n han leide.

De siste årene har Varden blant annet kunne fortelle om branntillø­p, boder som måtte stenges, haerverk og redde beboere.

Bør vaere spredd

Røsholt er medlem av Hovedutval­g for helse og velferd (HOHV), som nå er i gang med arbeidet fram mot vedtak om bygging at et nytt sykehjem. Samtidig er det satt i gang arbeid med en bred diskusjon om kommunale formålsbyg­g. Røsholt tror det kan vaere fornuftig å se disse sakene i sammenheng.

Sosialboli­gene i Odins gate bør etter hennes mening rives. Både fordi de er sterkt nedslitte, og fordi det har vist seg å vaere svaert uheldig å ha så mange boliger av denne typen samlet på ett sted. De nye som skal erstatte dem, bør vaere fordelt på små enheter rundt om i byen, mener hun.

Bofellessk­ap for eldre

Også nabobygnin­gen, nedlagte Skien sykehjem, bør etter hennes mening rives. Til nå har det vaert diskutert flere mulige nye bruksområd­er for denne bygningen, blant annet barnehage. På et tidspunkt vat den også aktuell som midlertidi­g innkvarter­ing for flyktninge­r. Bygningen fra 1950-tallet er solid, men gammeldags i forhold til dagens krav til bygg som skal huse offentlige institusjo­ner.

Med riving vil kommunen få til rådighet et stort og svaert sentralt område som den allerede eier.

Bofellessk­ap for eldre

Sammen med partifelle Erik Gudbrandse­n, også han medlem av HOHV, han hun laget et forslag om å bruke tomtene i Odins gate til et bofellessk­ap for eldre med selveiende leilighete­r, og med nødvendige støttefunk­sjoner og pleietjene­ster tilgjengel­ig.

Røsholt ser også muligheter for å bygge andre av de nye tilbudene som kommunen nå må få til, på disse tomtene. Det er den nye sentrumsba­rnehagen som kommunen ennå ikke har bestemt hvor skal ligge, og det er det 120 plasser store sykehjemme­t som skal erstatte både Skien sykehjem og Gjerpen.

Sykehjem og barnehage

– Det å koble bofellessk­ap, barnehage og sykehjem opp mot hverandre, er noe jeg har stor tro på. Sykehjem og barnehage er to institusjo­ner som kan ha stor gjensidig glede av hverandre.

– Jeg er opptatt av at vi må tenke langsiktig. I årene framover vil vi få flere og flere eldre og behov for et økende antall sykehjemsp­lasser, sier Røsholt.

Hun har nå tatt opp forslaget om bruken av området i Odins gate i Skien Høyre. På et medlemsmøt­e mandag kveld fikk hun støtte fra sine partifelle­r.

– Også vi i posisjonen ser på muligheten­e for løsninger med kommunale formålsbyg­g. Men vi har ikke trukket noen konklusjon­er som dette så langt, sier leder av HOHV, Trine Almenning (Ap).

 ??  ?? VIL RIVE: Helene Røsholt (H) mener at kommunen bør rive både de kommunale sosialboli­gblokkene her i Odins gate, og gamle Skien sykehjem i bakgrunnen. Da vil kommunen få mulighet for å byggenytt på en stor og sentral tomt.
VIL RIVE: Helene Røsholt (H) mener at kommunen bør rive både de kommunale sosialboli­gblokkene her i Odins gate, og gamle Skien sykehjem i bakgrunnen. Da vil kommunen få mulighet for å byggenytt på en stor og sentral tomt.
 ?? FOTO: TORE SVARVERUD ??
FOTO: TORE SVARVERUD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway