Varden

Fra «piratbukt» til moderne båthavn

Nå oppgradere­r Grenland havn og Bamble kommune området ved Langbrygga for 4,5 millioner kroner.

- STATHELLE Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Gjesteplas­sene på Stathelle har vaert gratishavn for utrangerte småbåter. Det har vaert lite et innbydende sted å legge til.

Gamle båtvrak

– Forholdene som gjestende båtfolk tilbys på Stathelle er ikke en kystkommun­e som Bamble verdig. Bryggene i «Bukta» preges av forfall og skjemmes av gamle båtvrak og skrot, sa Linda Holien, Ap, da hun tok opp situasjone­n i en interpella­sjon i Bamble kommunesty­re i juni 2014.

Siden den gangen har kommunen jobbet mot havneeier Grenland havn og fått dem med på et spleiselag. Grenland havn betaler tre millioner kroner og kommunen naermere 1,5 millioner.

Kommunalsj­ef Leidulf Aakre forteller at en million blir investert i gjestehavn­a, mens det kommer gatelys, møbler og andre investerin­ger på opp mot en halv millioner kroner i tillegg. Beløpet er ikke helt eksakt.

Universell utforming

– Blir det innført betalingsp­likt, slik at dere får stoppet praksisen med piratparke­rte småbåter som sperrer for besøkende?

– Ja, det kommer opp en betalingsa­utomat, med det samme systemet som vi vil installere på Langøya og i Langesund, svarer Aakre.

Den kommunale gjestehavn­a blir universelt utformet. Derfor blir det anlagt en lavere platting på utsiden av Langbrygga.

Byttet ut masser

Småbåthavn­a blir i disse dager oppgradert av Veidekke, som vant anbudet med å oppgradere Langbrygga.

– Det som kanskje var forurenset masse i brygga er byttet ut med ny masse, og nå mures det her. Veidekke har også fått et oppdrag til; å kle den innerste delen av bukta som en trebrygge, forteller Mats Lundsett i Veidekke til Varden.

Teknisk sjef Sten Ulrik Heines i Grenland havn forteller at brygga vil stå ferdig like før eller kort etter påske. Det vil bare mangle asfalt, men det kommer når asfaltseso­ngen starter.

Belysning

– Vi er veldig fornøyd med at vi, i samarbeid med Bamble kommune, har fått til dette. Nå vil ting se ordentlig og presentabe­lt ut, og vil løfter utseendet er på brygga som får belysning, strøm, vann og nytt elektrisk anlegg, sier Heines.

– Tre millioner kroner er et solid beløp i ei småbåthavn?

– Ja, det er ikke alt vi gjør som er direkte økonomisk regningsva­rende. Men det handler om at når vi først er eier, må vi holde det i orden, svarer Sten Ulrik Heines.

Fornøyd politiker

Linda Holien som sto bak interpella­sjonen i 2014, synes oppgraderi­ngen er kjempetopp­ers.

– Jeg er veldig fornøyd med at det endelig er begynt å skje noe der. Det var på høy tid, sier Holien og legger til at hun gjerne er med på å gjøre noe med andre utfordring­er i samme område.

Holien er vara til representa­ntskapet i Grenland havn og var tidligere styremedle­m.

– Som representa­nt har jeg sørget for at informasjo­nsstrømmen i denne saken har gått begge veier, sier hun. – Du har pushet på her? – Det er det flere som har gjort. Heldigvis er det bred enighet om havna trenger en oppgraderi­ng, svarer Holien.

 ??  ?? TREBRYGGE: I denne delen av buk ta sk aldet settes opp en trebryg g e, m ed g jesteplass­er m ot Strandg ata opp m ot g ym m en.
TREBRYGGE: I denne delen av buk ta sk aldet settes opp en trebryg g e, m ed g jesteplass­er m ot Strandg ata opp m ot g ym m en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway