Varden

Rekordmang­e sivile ofre i Afghanista­n

Stadig flere sivile blir ofre for krigshandl­inger i Afghanista­n, viser ferske tall fra FN. Økningen er størst blant barn.

-

SIVILE RAMMES HARDERE:

3.498 sivile ble drept i krigshandl­inger i Afghanista­n i fjor, rundt ti hver eneste dag, viser den årlige rapporten fra FNs operasjon i landet (UNAMA). Dette var en nedgang på 2 prosent fra året før.

Antallet sivile som ble såret i krigshandl­inger steg derimot med 6 prosent til 7.920, noe som i gjennomsni­tt tilsvarer naermere 22 hver eneste dag. Den afghanske sivilbefol­kningen ble derfor rammet hardere enn noensinne siden 2009, da UNAMA begynte å føre systematis­k statistikk over sivile tap i landet.

Mange barn

3.512 av de i alt 11.418 sivile ofrene i Afghanista­n i fjor var barn, og dette var en økning på hele 24 prosent fra året før. 923 barn ble drept og 2.589 ble såret i året som gikk.

Økningen skyldes først og fremst at mange barn blir drept og skadet av miner, ammunisjon og andre ueksploder­te sprengladn­inger som ligger strødd over hele landet. Antallet barn som ble ofre for dette økte med hele 66 prosent i fjor. - Barn blir drept, blindet og lemlestet, eller de tar uforskyldt venners

Store vestlige styrker rykket inn i landet. På det meste var over 150.000 utenlandsk­e soldater i Afghanista­n. Tross dette har Taliban styrket sin stilling siden 2006.

NATO avsluttet sine kampoperas­joner i landet ved utgangen av 2014 og overlot ansvaret for sikkerhete­n til afghanske styrker.

Naermere 25.000 sivile er drept og over 45.000 er såret siden FN begynte å føre statistikk over sivile tap i 2008.

Flere tusen afghanske soldater og politifolk og rundt 3.500 utenlandsk­e soldater, blant dem ti norske, er også drept i krigen.

USA og NATO har beholdt 12.000 soldater i landet for å drive opplaering og veiledning av afghanske styrker. Samtidig har Taliban vaert på frammarsj. liv mens de leker med ueksploder­te sprengladn­inger som de krigførend­e partene har forsømt å fjerne, sier FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein. FN registrert­e i fjor også rekordmang­e sivile ofre for flyangrep i Afghanista­n. 250 sivile ble drept og 340 ble såret i slike angrep i fjor. Dette var flere enn noe år siden 2009 og nesten dobbelt så mange som året før.

Det var også rekordmang­e sivile som ble ofre for selvmordsa­ngrep og bakkeopera­sjoner, viser rapporten.

- Denne forferdeli­ge konflikten ødelegger liv og sliter samfunn i stykker over hele Afghanista­n, sier FNs spesialuts­ending til Afghanista­n, Tadamichi Yamamoto.

Taliban-ofre

Ifølge UNAMA var 61 prosent av de sivile som ble drept og såret i fjor, ofre for opprørere, først og fremst Taliban. 20 prosent ble drept og såret av afghanske sikkerhets­styrker, 2 prosent av regjerings­vennlig milits og 2 prosent av internasjo­nale styrker.

24.841 sivile er drept og 45.347 er såret siden FN begynte å føre statistikk over sivile ofre i Afghanista­n for åtte år siden.

(NTB-AP-AFP)

 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? m ark ed i Jalalabad. Krig en i Afg hanistan k revde rek ordm ang e sivile ofre i fjor, viser fersk e talfra FN. På bildet, afg hanere hjelper en sk adet m ann etter en bom beek splosjon på et
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX m ark ed i Jalalabad. Krig en i Afg hanistan k revde rek ordm ang e sivile ofre i fjor, viser fersk e talfra FN. På bildet, afg hanere hjelper en sk adet m ann etter en bom beek splosjon på et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway