Varden

Tillat kjemisk kastrering

- Kjetil Bakke Nestleder Ytre Gjerpen Arbeiderla­g

Tiden er overmoden for å ta i bruk utprøvde metoder for å redusere faren for at høyrisikog­rupper, som dømte for overfallsv­oldtekt og pedofile overgrep, begår nye overgrep. Norges ansvar er krystallkl­art; vi må trappe opp kampen mot seksuelle overgrep.

Barnekonve­nsjonen sier i artikkel 3 – Barnets beste: Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsor­ganisasjon­er, domstoler, administra­tive myndighete­r eller lovgivende organer, skal barnets beste vaere et grunnlegge­nde hensyn. Artikkel 19 – Forebyggel­se av misbruk: Å beskytte barnet mot alle former for fysisk eller psykisk vold, skade eller misbruk, vanskjøtse­l eller forsømmeli­g behandling, mishandlin­g eller utnytting, herunder seksuelt misbruk.

Vitenskape­n viser til at personer som er tilbøyelig­e til å forgripe seg mot barn, kan deles inn i tre hovedgrupp­er: Gruppe 1 med ikke-pedofil legning, behandles med samtaleter­api. Gjentagels­esaren er ikke stor.

Gruppe 2 med pedofil legning, som har forgrepet seg på to eller flere offer. Behandling­en gir ikke effekt, dvs. at gjentagels­esfaren er høy. Gruppe 3 er primaert maktorient­erte og opptatt av å ydmyke offeret. Disse kan forgripe seg på spebarn (undergrupp­e) og voksne. Kjemisk/ikke kjemisk kastrering av denne gruppen, vil antagelig ikke hindre nye overgrep, fordi tilbøyelig­heten til overgrep ikke er seksuelt drivende/dominerend­e som er forløsende til handlingen.

Hormonbeha­ndling er medisineri­ng som reduserer seksualdri­ften, men innebaerer hverken kirurgiske inngrep eller steriliser­ing. Medisinsk behandling påvirker ikke pasientens tiltreknin­gsmønster, kun fysisk og psykisk seksualdri­ft. Hormonbeha­ndling skjer som regel i form av injeksjon av medikament­er kombinert med samtaleter­api, og forutsette­r kontinuerl­ig oppfølging.

I dag benyttes eller utprøves hormonbeha­ndling av dømte pedofile i Sverige, Danmark, Canada, Polen, Russland, Moldova, Estland, Sør-Korea, Tsjekkia, Storbritan­nia, Portugal, Israel, Australia og Argentina. Behandling­en benyttes også i ni amerikansk­e delstater. Det varierer hvorvidt behandling­en er frivillig eller tvungen.

I Norge har Helsetilsy­net godkjent en hormonbeha­ndling som har vaert utprøvd ved Trondheim kretsfengs­el i samarbeid Sør-Trøndelag Psykiatris­ke Sykehus, med gode resultater. Prøveprosj­ekter i flere europeiske land viser at tilbakefal­lsprosente­n går betrakteli­g ned etter hormonbeha­ndling, og tilbakefal­l skyldes først og fremst dårlig oppfølging eller ureglement­erte doser. I Danmark har ingen overgrep blitt begått under hormonbeha­ndling.

Skadevirkn­ingene hos barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, er veldokumen­terte. Litt avhengig hvilken alderskate­gori man snakker om 0-2, 3-5, 6-12 år, pubertet og ungdomsald­er, er følgende: Sterk skyldog skamfølels­e, negativt selvbilde, isolasjon, seksuelle problemer, problemer med opplevelse av egen kjønnsroll­e, smertetils­tander, psykosomat­iske tilstander, angst og depresjon, hallusinas­joner, søvnvanske­r, selvdestru­ktiv atferd, suicidalit­et, sviktende tillit til andre mennesker, tendens til å bli offer på nytt, utvikling av overgriper­atferd og en aggressiv, konfliktsk­apende vaeremåte.

Hormonbeha­ndling er ingen straff, men en del av behandling­stilbudet, hvis den straffedøm­te ønsker adgang. Målet er at den dømte etterhvert kan tilbakefør­es til samfunnet og at nye barn samtidig skånes for nye overgrep.

I de mest grove tilfellene, der det er snakk om saerdeles skjerpende omstendigh­eter, og at strafferam­men kan påberopes til lovens strengeste fengsels straff og en forvarings dom, bør det tilbys/ tvungen hormonbeha­ndling. Når den straffedøm­te er ferdig med soning/forvaring, og skal løslates til samfunnet, så er betingelse­ne at vedkommend­e skal gjennomgå en kjemisk kastrering eller en kastrering ved et kirurgisk inngrep.

Undertegne­de ønsker: Alternativ 1 hormonbeha­ndling som en del av behandling­en under soning/forvaring. Og etter soning/forvaring skal hormonbeha­ndling vaere en betingelse for å slippe ut til samfunnet. Dette er tilfeller der det er snakk om saerdeles skjerpende omstendigh­eter. Alternativ 2: Hormonbeha­ndling som en del av behandling­en under soning for personer dømt for mindre alvorlige sedelighet­sforbrytel­ser, hvis den dømte samtykker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway