Varden

Nordmenn er mindre tilfredse med demokratie­t

-

Andelen nordmenn som er tilfredse med demokratie­t her i landet, har gått ned fra 75 til 61 prosent på halvannet år, viser tall fra Norsk medborgerp­anel.

Det pekes på flere mulige årsaker til nedgangen fra våren 2015 til høsten 2016, skriver Vox Publica og Minerva.

<Blant annet kan tapte arbeidspla­sser i oljenaerin­gen og politisk turbulens som følge av flyktningk­risen ha påvirket tilfredshe­ten, i likhet med at mange er kritiske til hvordan småpartien­e KrF og Venstre presser regjeringe­n og får større makt enn partistørr­elsen tilsier.

Faerre tilfredese

Mens 75 prosent av de spurte i Norsk medborgerp­anel våren 2015 svarte at de er «svaert tilfreds eller tilfreds» med demokratie­t, havnet 61 prosent i den kategorien høsten 2016. I samme periode økte antallet som var «ikke tilfreds eller lite tilfreds» med 7 prosentpoe­ng til 13 prosent.

Fallet bryter med trenden i valgunders­økelsene ved Institutt for samfunnsfo­rskning, som viser en stabil tilfredshe­t med demokratie­ts virkemåte. Fra 1977 til 2013 lå andelen som er meget eller ganske fornøyde med demokratie­ts virkemåte, på rundt 90 prosent, med unntak av i 2001, da tallet var 78 prosent.

Overrasken­de tall

Også i 2001 var årsaken til lavere tilfredshe­t en aktuell og kaotisk politisk situasjon, påpeker valgforske­r Bernt Aardal ved Universite­tet i Oslo, som mener de ferske tallene fra Norsk medborgerp­anel er overrasken­de.

Tilfredshe­ten med demokratie­t er størst blant dem med høyere utdanning, der 69 prosent svarer at de er svaert tilfreds eller tilfreds. Det samme sier 60 prosent av dem med videregåen­de som høyeste utdanning og kun 51 prosent av dem med kun grunnskole eller ingen utdanning. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway