Varden

Jørn og trekkspill­et gjør dagen bedre

De synger av full hals når Jørn Arve gleder dem med trekkspill­et sitt. Saerlig etter at han har fortalt historien om blåmeisen som ble for tjukk.

- Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Mulig Jørn Arve Rønningen smører litt tjukt på, men beboerne på Bakkane Bo- og behandling­ssenter blir smørblide når han drar i gang belgen.

– Jørn skaper en fin stemning

– Det er veldig koselig, trekkspill­musikk er helt topp. Jørn skaper en fin stemning, sier beboer Ole Ringdal. Opprinneli­g fra Ålesund, men med mange år i Skien.

– Jeg kjente godt Sixten, som var sportsreda­ktør i Varden i mange år, forteller han.

– Vi hadde masse sang og musikk hjemme, min far spilte på et lite trekkspill. Selv spiller jeg gitar, sier Vera Rydh. Også hun synes besøket er veldig koselig. 95-åringen vil gjerne synge «Hvilken venn vi har i Jesus», men «Barnatro» går like bra.

– Jeg husker godt fotograf Stenstadvo­lden i Varden. Han tok et fint kveldsbild­e på det de kalte Burmavegen, og man kunne se jeg gikk lang veien, jeg kom fra kveldssvak­t, ler Vera.

Jørn kommer hver mandag

Hver mandag i seks år har Jørn Arve besøkt beboerne her. Noen ganger samles de i kafeteriae­n, andre ganger ved kjøkkenbor­det eller også inne hos enkelte beboere. De sengeligge­nde får ha dørene oppe. Tiltaket er et tillegg til de større konsertene på hjemmene, og de som foregår i bydelshuse­ne. I går var en blanding beboere samlet rundt et bord. Alle fikk hver sin mappe med sanger og alle fikk velge hver sin sang.

– Dagen blir bedre

– Noen her er demente. Musikk er viktig. Det er gjenkjenne­nde og det beroliger. Det er kvalitetst­id og det er sosialt. Dagen blir bedre etterpå, sier aktivitør Merethe Tunset Bjørnstad.

Jørn Arve Rønningen forteller en morsom historie om blåmeisen som han mater gjennom vinteren. Da det blir tid for reproduser­ing er fuglen så tjukk at den ikke kommer inn hullet i kassa. Jørn vil hjelpe til og dytte den inn, men da er den redd den ikke kommer ut igjen. Men det ordner seg.

De som har hørt den noen ganger ler godt, og de som ikke husker de har hørt den, ler like godt.

Den kulturelle spaserstok­ken

Det er laerere ved Skien kulturskol­e som reiser rundt, under paraplyen Den kulturelle spaserstok­ken. Jørn Arve Rønningen er i tillegg hver tirsdag på Gulset sjukehjem. Erik Damberg besøker Lyngbakken Bo- og behandling­ssenter og Melum bo og servicesen­ter, mens Målfrid Kvålo besøker Gjerpen sykehjem og bokollekti­v fast.

 ??  ?? FORNØYDE MED TILTAKET: Jørn Arve Rønningen tar med seg trekkspill­et til Bakkane Bo- og behandling­ssenter hver
FORNØYDE MED TILTAKET: Jørn Arve Rønningen tar med seg trekkspill­et til Bakkane Bo- og behandling­ssenter hver
 ??  ?? SAMLET TIL SANG: Med hvert sitt sanghefte, og trekkspill til, så dukKer det opp mange gamle, kjente og kjaere sanger.
SAMLET TIL SANG: Med hvert sitt sanghefte, og trekkspill til, så dukKer det opp mange gamle, kjente og kjaere sanger.
 ??  ?? UNDERHOLDE­R: Jørn skaper god kontakt med spill og historier.
UNDERHOLDE­R: Jørn skaper god kontakt med spill og historier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway