Varden

Trorpåny festival-rekord

- DRANGEDAL Frank Johannesen

22.000 besøkende, overskudd og venteliste­r på campen i fjor gir Treungenfe­stivalen tro på et nytt rekordår.

Da Marcus og Martinus gikk på scenen i Treungen i 2016 hadde det for første gang vaert to kilometer kø inn mot det lille bygdesentr­umet. Selv om dagen sto for en stor del av besøket, var det bare 20 prosent av overskudde­t som kom herfra. For det var en dyr dag å arrangere. Men som merkevareb­ygging, fungerte det fortreffel­ig.

– Det finnes ingen andre festivaler som er så universell­e i format som oss. Vi kan ha det meste og trekke et bredt publikum. Det ser ut til å virke. Vi slår nok fjoråret med 30 prosent besøk, slik det ser ut nå, sier en strålende fornøyd festivalsj­ef, Jørgen Solberg.

Booker tidlig

Så snart han har solgt ut campingpas­sene, er festivalen i null. Resten av pengene som kommer inn, går til å sikre artistene som skal gi ytterliger­e vekst.

– Jeg booker tidlig, opptil 14 måneder før festivalen. Da får jeg god pris. Jeg får gode tips fra publikum og i tillegg har jeg mange kontakter i miljøet som kommer med gode tips. Torgeir og Kjendisene ble for eksempel booket før de fikk Spellemann­prisen. Ina Wroldsen spilte i fjor og var da booket allerede for i år også, og hun blir bare enda mer framme i rampelyset framover, sier Solberg.

Jevn pengestrøm

Allerede fra festivalen stenger dørene, begynner folk å kjøpe billetter til neste års fest. Det er viktig for festivalsj­efen.

– Pengestrøm­men fra dag én, gjør at jeg kan booke de store navnene, sier Solberg.

Begynte i det små

Til tross for over 22.000 besøkende og 40 artister på plakaten, er det ikke noe stort apparat i drift året rundt for å få Treungenfe­stivalen på beina. Det er stort sett sjefen, og noen gode hjelpere rundt i MusikkNorg­e. Alt er bygd stein på stein, fra en beskjeden start.

– Jeg tror det har vaert viktig. Å ha en festival som går med overskudd og ikke «gønner på» fra første stund og går konkurs. Det gir bare festivalen­e et dårlig rykte. Det er ikke store overskudde­t vi klarer, men det gir en trygghet for alle at de får pengene sine, sier Solberg.

Britisk storband

I fjor var det 47 artister. Det var så mange at det gikk utover salget. Så i år blir det 40 artister å se på Treungen. ing, blir det mindre bråk, mener festivalsj­efen.

Geografisk er det ikke noe som begrenser hvor stor Treungen kan bli. Sjefen selv, mener det sitter i hodet hans.

– Beliggenhe­ten vår er sentral for både Østlandet og Sørlandet. Vi kan fint ta imot 30.000 besøkende. Det er min måte å tenke på som begrenser størrelsen. Spiriten fra begynnelse­n av er på plass og vi vokser i den retningen vi skal, sier Solberg.

For å dekke enda flere, satser han i år på flere kvinnelige artister, etter kritikk fra publikum.

– Du må bare legge deg flat for hva publikum mener. De bestemmer, sier Solberg.

 ?? ARKIVFOTO: SINDRE OMENÅS ?? BOOKER TIDLIG: Jørgen Solberg booker artister over Da får han gode priser, forteller han. et år i forvein.
ARKIVFOTO: SINDRE OMENÅS BOOKER TIDLIG: Jørgen Solberg booker artister over Da får han gode priser, forteller han. et år i forvein.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway