Varden

Bybånd uten båndtvang

- Tore Svarverud Kommentato­r

Tor Eia og Atle Minnesjord har fått nei til å bygge boliger på østsiden av gata Borgemarka, til tross for at det ligger tett med boliger på andre siden av gata, og at alt ligger til rette, både med kommunalte­knisk infrastruk­tur og med kapasitet ved skoler og barnehager i området.

Grunnen er planregime­t med tittelen bybåndet, hvor regelen er at 80 prosent av nye boliger skal bygges innenfor en avstand på 500 meter til naermeste metrobussl­inje. Dette er et prinsipp det er bred politisk enighet om i hele Grenland. Østsiden av Borgemarka er definert å ligge utenfor denne grensen.

Prinsippet virker som et fornuftig grep for å få en god byutviklin­g. Og skal man ha dette prinsippet, må det håndheves. Men samtidig må det vaere en viss fleksibili­tet i det. I Borgemarka ligger alt til rette for å skape gode boliger for barnefamil­ier, den befolkning­sgruppen som Grenland har aller størst behov for å trekke til seg, og det vil vaere god utnyttelse av samfunnets investerin­ger.

Noe av problemet ligger på motsatt side av byen, på Bervikåsen. Her har Skien bystyre åpnet for utbygging av 400 boliger, og denne utbygginge­n «bruker opp» mye av de 20 prosentene som kan bygges utenfor bybåndet.

Men tidligere i vinter signaliser­te utbyggerne av Bervikåsen her i Varden at dette prosjektet ikke vil ha økonomi til å ta de investerin­gene i offentlige anlegg i området som det er pålagt, spesielt en g/s-vei til 30 millioner. Derfor bør det nå raskt avklares om det kan bli noe av Bervikåsen, eller om den kan byttes med Borgemarka.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway