Varden

Endelig blir Skien Ibsenbyen

- Nina Melfald

Skien skal få nytt bibliotek, midler og ressurser er satt av i Skien kommune for gjennnomfø­ring av et hovedprosj­ekt i perioden 2016- 2019. Dette gleder en Skienspatr­iot og bokorm stort!

Biblioteke­t er ment også for et Ibsen besøkssent­er, med det mål at Ibsenattra­ksjonene skal bli best ved formidling av Henrik Ibsen til så mange som mulig, både i Norge og utenfor landegrens­ene.

Skien er priviliger­t som har Ibsen som sitt bysbarn og det hadde vel vaert rart om ikke den store forfatter hadde vaert ett av hovedeleme­ntene i et nytt bibliotek i hans fødeby. Skien har et stort ansvar ved å ivareta Ibsens dramatikk og å få flest mulig til å bli kjent med denne, slik sett er Skien i en unik situasjon til å få både Ibsen og Skien ut i den store verden.

Dette vil trekke turister til landet og Skien, å møte disse blir en stor utfordring for det nye biblioteke­t. En gang for alle kan vi med rette kalle Skien for Ibsenbyen, med det nye biblioteke­t blir dette målet nådd. Mange mener at Henrik Ibsen har betydd mer for Norges anseelse i verden enn både laks og olje, her er tre elementer som kives omkring dette spørsmål.

Bibliotek er i dag et populaert sted å vaere og aldri før har så mange besøkt biblioteke­ne. I disse dager er grunnstene­n for det nye hovedbilot­ek i Bjørvika/Oslo

lagt dørene. ned Biblioteke­tog fire år er senere forventet åpner å ta det imot nye to biblioteke­t millioner besøkende i året.

Så mange besøkende får ikke biblioteke­t i Skien, men det sier noe av hva man kan forvente av muligheter med et nytt bibliotek. Her blir det blant annet egne rom/saler for konserter, foredrag, opplegg for workshop, verksted/barneavdel­ing og kafeteria.

Biblioteke­ne blir stadig viktigere møtesteder for folk, her møtes mennesker fra mange kulturer og alle samfunnsla­g. Selvfølgel­ig vil det bli et naturlig og viktig samarbeide mellom biblioteke­ne i Skien og Olso, blant annet primaert omkring Ibsen.

Plassering av det nye biblotek må bli i sentrum av byen, vi må ikke dra alle store prosjekter ut av byen og kalle det sentrum der de blir lagt, slik vi har sett de senere år i Skien.

Jeg foreslår Meierikvar­talet, her har byggherren Grenland Invest og Bratsberg Gruppen kommet med forlsg om å utvikle kvartalet. Her vil et potensielt bibliotek og Ibsenbesøk­ssenter få en flott og riktig plassering, det vil ligge sentralt og med naerhet til Ibsenhuset og andre sentrale og relevante bygninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway