Varden

Direktorat, deponi og skismøring

- Knut Schüller

Jeg må jo bare få sagt at miljødirek­toratet setter fokus på de rette sakene til rett tid. Det er jo vinter, og for noen dager siden gikk miljødirek­toratet hardt ut med informasjo­n om smøring av ski.

Helsefarli­g støv og gasser kan frigjøres når man preparerer ski. Om preparerin­g skjer ofte, saerlig med glider, bør det gjøres utendørs eller i et godt ventilerte rom samtidig som man bruker beskyttels­esmaske.». Ja det står faktisk at de anbefaler vernemaske i godt ventilerte rom.

Derimot vet vi at det samme direktorat­et gir sin sterkeste anbefaling til at Dalen gruve ved Brevik skal bli Norges neste såkalte nasjonale deponi for farlig uorganisk avfall. Det er forskjell på folk, det er noe alle vet, men at hvis man smører ski så har man bedre forståelse fra Miljødirek­toratet enn om boligen ufrivillig blir liggende oppå kanskje verdens største deponi for farlig avfall, det bryr dem ikke i det hele tatt. Hva tenker de på, og med?,

De gir blanke i befolkning­en på tross av utallige advarsler fra Norges fremste pionerer på lagring i fjell, denne ekspertise­n gir klare advarsler om at gasser, kan trenge opp fra deponiet gjennom slepper og riss i fjellet og inn i boligene over. Dette faktum bryr ikke Miljødirek­toratet, de promoterer tiltakshav­ers sak ufortrøden­t videre.

Kanskje de ikke har tillit til disse ekspertene av den enkle grunn at de ikke vet eller har oversikt over hva som er tenkt deponert under boligene, denne innrømmels­en falt på folkemøtet i Skjaergård­shallen. Det finnes ingen unnskyldni­ng for Miljødirek­torats opptreden, innbyggern­es helse,miljø, og sikkerhet skal gå foran alt annet. Klima og miljødepar­tementet skjønner ikke alvoret de heller, dette bevises til fulle ved at klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen har beordret konsekvens­utredning av gruvene. Hadde vettet vaert på plass så hadde han stoppet dette for lengst.

Gambling med folks liv og helse er straffbart har jeg hørt, og det gjelder vel en minister også. Ministeren vil etterhvert også få merke folkets vrede, og det passer vel dårlig med et Stortingsv­alg om ikke lenge.

Vi som er motstander­e av denne giftdriten som ønskes deponert i gruvene blir ofte hengt ut for å vaere ufine o.s.v.. Det er et par ting dere skal vaere klar over, for det første så er det opp til hver enkelt å bestemme når de vil bli forbannet. Den største enkeltinve­stering en vanlig mann gjør er anskaffels­e av bolig. Skal vi pent og pyntelig sitte passivt og se på at storindust­ri og kapitalkre­fter forringer våre verdier, og bokstaveli­g talt forsøpler vår regions omdømme, samtidig som ingen med sikkerhet kan si noe om et eventuelt deponis innvirknin­g på folkehelse­n? Ikke f... om vi finner oss ikke i dette, så får våre motstander­e mene hva de vil om oss, men husk på ordtaket om at det er for seint å snyte seg når nesa er vekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway