Varden

Lei av fordommer fra kultursnob­ben

Lena Barth Aarstad mener hun stadig blir møtt med fordommer fordi hun driver med revy og show. Holdningen­e kommer først og fremst fra andre i kulturmilj­øet i Telemark.

- PORSGRUNN Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

I spalten «Pustehulle­t» på side 56 i dagens Varden, tar Lena Barth Aarstad i dag et oppgjør med det hun kaller for kultursnob­beri.

Bakgrunnen for utblåsning­en er at hun mener hun og flere av hennes kollegaer støtt og stadig blir møtt med fordommer og kultursnob­beri fordi de driver med revy og show. Hun mener det av enkelte blir oppfattet som lett, og til dels fordummend­e, underholdn­ing.

– Ordet «folkelig» har blitt så negativt. Når ble det folk flest liker dårlig, og hvem bestemmer hva som er bra og hva som er dårlig, spør hun, og legger til:

– Jeg har aldri skjønt hva man skal med et skille mellom høyog lavkultur. Smaken er som baken, som er en folkelig måte å si det på, men er det ikke greit at vi liker ulike ting, da?

Med kultursnob­ber sikter hun til dem som mener å sitte på fasiten på hva som er høy- og lavkultur.

Kulturkoll­egaer kritiserer

Kritikken kommer først og fremst fra andre kulturaktø­rer i Telemark, spesielt fra kollegaer som driver med andre kunstforme­r enn utøvende scenekunst og kulturbyrå­krater, mener hun, og føler hun stadig må forsvare det å drive med revy på et profesjone­lt nivå.

– Det blir sett på som enkelt, men det ligger ekstremt mye arbeid bak. Et eksempel er når Jannicke og jeg ba om tillatelse til å henge opp plakater for vår forestilli­ng, og fikk beskjed om at vi nok ikke var i det kunstneris­ke feltet som var passelig. De som driver med jazz eller rock får lov, fordi det liksom er mer kredibelt. Men disse arrangøren­e er også kommersiel­le på lik linje med oss, selv om de har et annet kunsterisk uttrykk, sier Barth Aarstad.

Hun sier hun vet om kunstnere som «spekulerer» i det smale, slik at de får offentlig støtte til det de driver med.

– Kollegaer har anbefalt meg å droppe det kommersiel­le – lager jeg noe smalt vil jeg få mye støtte og slippe å spille så mye. Egentlig har jeg bakgrunn fra det smale, og kunne godt tenkt meg å drive med smalere ting i Telemark jeg, men siden vi står på egne bein økonomisk og skal leve av det, må vi lage noe folk kommer og ser sånn at vi kan fortsette med det. Vi vil nemlig gjerne spille så mye som mulig for folk flest, sier hun.

– Fag dette også

Lena Barth Aarstad får støtte av juleshow-kollega Jannicke Irwin Abrahamsen. Hun driver blant annet mye med musikaltea­ter for barn- og ungdom og mener mangfoldet innen scenekunst­en er viktig.

– Mye av det jeg gjør blir sett på som kommersiel­t. Det syns jeg er litt trist, for det jeg driver med er scenekunst. Det at det ikke er smalt, gjør det ikke mindre viktig, sier hun, og peker på at hun ofte får avslag på søknader om støtte til sine prosjekter med begrunnels­en om at det er for kommersiel­t.

– Det er fag dette også, det er faktisk flere for man må kombinere musikk, dans og teater. Jeg syns ikke man skal undervurde­re det å underholde, begeistre å glede. Vi trenger et frirom i dagens samfunn. Det kan kanskje oppleves enkelt, men det er ikke det, sier hun, og legger til at hun er stolt av å ha mulighet til å ansette musikere og utøvere til produksjon­ene sine.

– Det skulle jeg gjerne gjort mer av, og med eventuell støtte kunne vi hevet kvaliteten.

Ulik status

Dramatiker og komponist Fredrik Brattberg er blant dem som er engasjert i kulturdeba­tter på Facebook, spesielt har han ytret sterke meninger om innholdet til kulturhuse­ne i Grenland.

Han mener kommersiel­t teater og eksperimen­terende teater begge gir status, men på ulik måte.

– Eksperimen­terende teater gir høyere status i intellektu­elle kretser, da teatrets karakter er mer intellektu­ell. Kommersiel­t teater gir derigjen mer status blant gründere og forretning­sfolk, da kommersiel­t teater har en større verdi av å skape naering, mener han.

Han har inntrykk av at det er stor aksept for alle kulturelle uttrykk i Grenland, men mener det er naturlig å gjøre et skille mellom hva som fortjener offentlig støtte og ikke.

– Når det gjelder å subsidiere kunst med skattepeng­er, er det vesentlig at kunsten har verdi utover antall solgte billetter og er

noe mer enn ren underholdn­ing. Det betyr ikke at en revyen ikke kan ha verdi utover underholdn­ingen. En revy kan også ha substans, for eksempel ved å vaere samfunnskr­itisk, sier han, og legger til at kulturen må utfordre formmessig eller innholdsme­ssig hvis den skal ha en verdi.

Smaksdomme­re overalt

Teatersjef ved Teater Ibsen, Thomas Bye, mener Barth Aarstad har et poeng, men tror det er vanskelig å komme unna smaksdomme­re.

– Hierarkier og smaksdomme­re finner man over alt, ikke bare innen kunstfelte­t, sier Bye, og forsikrer at han ikke ser ned på revy som kunstform, selv om ikke han har satt opp revyer på Teater Ibsen.

– Jeg mener at Lena fyller ut teaterbild­er i Grenland med sine sommershow. Revyen får til ting som vanlige teaterstyk­ker ofte ikke gjør, nemlig at formen oftere tar opp i seg dagsaktuel­le temaer, sier han.

Selv mener han at det også finnes fordommer mot teateret.

– Holdninger som at teater er mindre tilgjengel­ig enn det som går på TV, at det er kjedelig og at skuespille­rne overspille­r finnes nok fremdeles, sier Bye.

 ??  ?? FORDOMMER: Lena Barth Aarstad er lei av å bli møtt av fordommer fordi hun driver med revy og show, og retter oppmerk somheten mot det hun omtaler som «kultursnob­beri» i en kommentar i dagens Varden (side 56).
FORDOMMER: Lena Barth Aarstad er lei av å bli møtt av fordommer fordi hun driver med revy og show, og retter oppmerk somheten mot det hun omtaler som «kultursnob­beri» i en kommentar i dagens Varden (side 56).
 ?? FOTO: T.Ø. MOEN ?? MUSIKAL OG SHOW: Jannicke Irwin Abrahamsen.
FOTO: T.Ø. MOEN MUSIKAL OG SHOW: Jannicke Irwin Abrahamsen.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? DRAMATIKER: Fredrik Brattberg.
FOTO: HELGE OTTESEN DRAMATIKER: Fredrik Brattberg.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? TEATERSJEF: Thomas Bye.
FOTO: HELGE OTTESEN TEATERSJEF: Thomas Bye.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ??
FOTO: SINDRE OMENÅS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway