Varden

Rivekikkin­g er en undervurde­rt hobby

- Tore Svarverud Kommentato­r

Det dukket opp noen sjeldne fugler i Smørhullet ved Skienselva, og plutselig dukket det opp en spesiell art til: Fuglekikke­rne. De imponerte med iveren, tålmodighe­ten, og ikke minst med prisklasse­n på fotoutstyr­et. Dette var folk som mente alvor med hobbyen sin.

Folk har som hobby å kikke på fly, tog, båter og uvaer. Orienterin­gsløp, geocaching og jakt på Pokémon-figurer er anerkjent som sunne og gode hobbyer. Men hvorfor er det ikke noen som lager seg en organisert hobby av å se på spektakula­ere rivearbeid­er?

For noen dager siden ble jeg revet ut av en ettermidda­gstrøtt slumring foran peisen av en lav men infernalsk lyd. Er noen i ferd med å grave opp gata? Har jeg fått en grevling i taket, eller i kjelleren?

Forklaring­en var av det spektakula­ere slaget. På Klosterøya var er par av gravemaski­nverdens svar på kongekrabb­er i ferd med å gå løs på Unions gamle cellulosef­abrikk. Det gikk unna så murstein og vinduskarm­er falt som snø.

Det er noe fascineren­de og herlig destruktiv­t over det. Og har man først begynt å se på rivingen, er det veldig vanskelig å stoppe. Man blir stående med kikkerten til armer og skuldre er støle. Først hagler mursteinen. Så går de løs på betongen. Så en jafs av taket. Gøy!

Det er noen som står usjenert og ser på rivingen av cellulosef­abrikken, har jeg notert. Men er det en litt tabubelagt fascinasjo­n, litt harry? Egentlig burde det vaere en like bra hobby og reise rundt med kikkert og kamera og se på spektakula­ere ri- vearbeider, som å se på sjeldne fly eller fugler. Det finnes en gjeng som driver med sånt i England, fant jeg ut på nettet. Men når sant skal sies, ser de litt rare ut.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway