Varden

Mangedoble­r gods fra

Det ruller to godstog i uka ut fra havnetermi­nalen i Brevik. Om fem år går det ett om dagen.

-

Å få godset vekk fra veien har vaert nesten umulig på grunn av lave fraktprise­r. Nå haler jernbanen innpå. Om få år handler det om å velge grønt.

Et foreløpig anslag er en tredobling av jernbanego­dset i løpet av fem år, men utviklinge­n kan gå fortere. Mye avhenger av vareeierne og om tilbudet på skinner blir godt nok.

Det er tre ting som gjelder: pris, volum og frekvens. Å la jernbane og skip overta for godstrafik­ken på veiene har vaert en våt drøm for miljøverne­re, men også for folk som har bodd langs trafikkert­e hovedfarts­årer.

Snubletråd­en har ligget i kostnadene, men med stadig økende avgifter på vei og mer effektive terminaler for jernbane er kronegapet i ferd med å bli tettet igjen.

Volumene må opp. De opptil 700 meter lange godstogene må vaere fulle, og selvsagt må de gå når vareeierne har behov for frakt og ikke vente til i morgen.

Jernbaneve­rket endret fokus

I ett år har to fylkeskomm­uner, havneselsk­apene i Grenland og Larvik samt Jernbaneve­rket, Herøya Industripa­rk og Vekst i Grenland gått fra å snakke sammen til å sette i gang et omfattende prosjekt på å få godset vekk fra veien og over på bane.

– Jernbaneve­rket har tradisjone­lt hatt fokus på persontraf­ikk, men nå har de rettet blikket mot godstrafik­ken. Det var de som tok kontakt med oss, forteller Hanne Gro Haugland, leder i Vekst i Grenland (ViG).

Prosjektan­svarlig er ViG. Ledelsen ligger hos Larvik havn som er i ferd med å bygge en ny jernbanete­rminal ved Revet i Larvik.

Det handler om en investerin­g på mellom 40 og 50 millioner Foreløpig tegner ViG-leder Hanne Gro Haugland og konsulent Petter Ellefsen på papiret, men dette er framtida.

KOBLINGSPU­NKTER:

kroner. Pengene er i boks og gravingen skal starte.

Trenger koblingspu­nkter

Vi må ha havner med kobling til jernbane slik at konteinern­e kan lastes over fra skip til bane, men alt kommer ikke i land på Tangen i Brevik. Det må lages koblingspu­nkter. Her vil nedlagte Eidanger stasjon vaere aktuell. Et steinkast unna ligger Isola som sender takplater, isolasjons­materiale og andre bygningsma­terialer over hele landet.

Borgestad som er en gammel godstermin­al har nok sporkapasi­tet til å koble togene sammen. Kommer det for eksempel 350 meter tog fra Brevik og 350 meter fra Larvik. Da har man et fullt godstog fra Borgestad.

Gevinsten ligger på Herøya

Rosinen i pølsa er selvsagt å åpne Havnebanen fra industripa­rken igjen, og få trailerlas­tene fra Herøya over på jernbane.

– Det er ikke slik at prosjektet er avhengig av å få med industripa­rken, men den store gevinsten ligger på Herøya, sier Petter Ellefsen, konsulent i ViG.

Han legger til at Herøya omfatter både en industripa­rk og en naeringspa­rk i tillegg til manganprod­usenten Eramet.

Årsdøgnstr­afikken på vogntog over Herøyavege­n ligger på cirka 1.300 trailere. Ellefsen anslår at ti prosent av disse kommer fra industrien. De fleste vogntogene inneholder forbruksva­rer til butikkene.

Investerin­gsmidler finnes

Det er en del brikker som må på plass før dette kan bli et fristende tilbud for både industrien og varehandel­en. Men Grenland havn har jobbet med dette i to til tre år, og har fått til to snart tre tog i uka fra Brevik til Oslo.

Sterke krefter presser på og investerin­gsmidler finnes både kommunalt, fylkeskomm­unalt og statlig i tillegg til at havnene vil spytte i.

På sikt er det ikke bare varene som har miljøstemp­el; også frakten må ha grønt stempel.

– For miljøet vil dette gi en stor gevinst, men det haster. Vi må koble oss på nå som jernbaneut­byggingen er i gang i Grenland, sier Ellefsen.

For miljøet vil dette gi en stor gevinst, men det haster. Petter Ellefsen, konsulent ViG

ROSINEN I PØLSA:

 ??  ?? Havnebanen er et sidespor til Vestfoldba­nen. Leder for drift i
Havnebanen er et sidespor til Vestfoldba­nen. Leder for drift i
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway