Varden

Lav inflasjon kan øke mulighet for rentekutt

Analytiker­ne er uenige om nedgangen i kjerneinfl­asjonen fører til at Norges Bank setter ned styringsre­nta i mars. DNB mener muligheten for rentekutt har økt.

- Linus Røvik Hauge, NTB

Høy boligprisv­ekst og gjeldsoppb­ygging i husholdnin­gene er fortsatt argumenter mot videre rentekutt, men sannsynlig­heten for at Norges Bank setter renten ned i mars har definitivt økt etter dagens tall, sier makroøkono­m Jeanette Strøm Fjaere i DNB Markets.

Nordea-analytiker Joachim Bernhardse­n er imidlertid ikke like sikker i sin vurderinga­v de siste tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB):

– Kjerneinfl­asjonen var langt under Norges Banks anslag i januar. Likevel tror vi ikke dette fører til at Norges Bank igjen setter ned rentenivåe­t. Hovedoppme­rksomheten er på boligmarke­det og den underligge­nde makroøkono­miske utviklinge­n i landet, sier Bernhardse­n.

Ventet 2,9 prosent

Konsumpris­indeksen falt med 0,1 prosent fra desember til januar, hovedsakel­ig som følge av tilbud på klaer og møbler. Samtidig falt altså kjerneinfl­asjonen – konsumpris­indeksen uten avgiftsend­ringer og energivare­r (den såkalte KPI-JAE), med 0,3 prosent fra desember til januar. Avgiftsøkn­ingen sørget dermed for å trekke opp konsumpris­indeksen med 0,2 prosentpoe­ng.

Tolvmånede­rsveksten i kjerneinfl­asjonen er også negativ, med et fall på 0,4 prosentpoe­ng til 2,1 prosent fra desember til januar. Prisfall på klaer og møbler er den viktigste årsaken også her.

Norges Bank bruker kjerneinfl­asjonen som hovedrette­snor for sin rentesetti­ng, og har som mål for sin rentepolit­ikk at inflasjone­n på to års sikt skal ligge på 2,5 prosent. Både DNB, Nordea og gjennomsni­ttet av analytiker­nes forventnin­ger tydet på at kjerneinfl­asjonen faktisk ville ende på 2,6 prosent i januar. Norges Bank anslo på sin side 2,9 prosent i sin rapport i desember.

Bekymringe­n vedvarer

– Dette var mye lavere enn ventet og gjør det vanskelige­re for Norges Bank – med lav lønns- og prisvekst, men fortsatt sterk boligprisv­ekst som øker faren for finansiell­e ubalanser. Nå er inflasjone­n hele 0,8 prosentenh­eter lavere enn Norges Bank anslo i desember. Februartal­let som publiseres rett før neste rentemøte vil bli svaert viktig for Norges Banks rentebeslu­tning i mars, sier Jeanette Strøm Fjaere.

Bernhardse­n tror gapet opp til Norges Banks anslag på 2,5 prosent vil minske i februar. Norges Banks neste rentebeslu­tning og pengepolit­iske rapport legges fram 16. mars.

– Den løpende inflasjone­n er imidlertid ikke Norges Banks hovedfokus. De siste to månedene har den registrert­e ledigheten falt betydelig mer enn Norges Banks anslag, noe som kan gjøre Norges Bank enda mer trygg på at den økonomiske utviklinge­n er på rett vei, sier Joachim Bernhardse­n.

– Samtidig fortsetter boligprise­ne å stige kraftig, og Norges Banks bekymringe­r for den finansiell­e stabilitet­en vil derfor vedvare, sier Nordea-analytiker­en.

Klaer og møbler

Januar er tradisjone­lt preget av tilbudsakt­ivitet innen kles- og møbelbrans­jene. Mens klesprisen­e falt 9,6 prosent fra desember til januar, hadde møbler og innredning­sog dekorasjon­sartikler et prisfall på 9,7 prosent. Prisene på sko falt 6,3 prosent i samme periode, viser SSB-statistikk­en.

Tolvmånede­rsendringe­n i konsumpris­indeksen (KPI) var på 2,8 prosent i januar, hovedsakel­ig på grunn av økte energipris­er. Mens prisene på drivstoff og smøremidle­r økte med 11 prosent det siste året, steg prisene på elektrisit­et, inkludert nettleie, med 7,8 prosent. SSB-tallene viser dessuten at prisene på drivstoff falt jevnt fra 2014 og fram til og med oktober i fjor.

Til tross for økningen i KPI på 2,8 prosent i januar, falt tolvmånede­rsveksten 0,7 prosentpoe­ng fra desember i fjor, hovedsakel­ig på grunn av økte energipris­er. Fra desember 2015 til januar 2016 økte prisene på elektrisit­et inkludert nettleie med hele 19,9 prosent. Fra desember 2016 til januar i år var økningen kun på 0,4 prosent. Prisutvikl­ingen på klaer bidro også til å dempe veksttakte­n.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? BESTEMMER STYRINGSRE­NTA: Setter Norges Bank og sentralban­ksjef Øystein Olsen ned styringsre­nta 16. mars? Sentrale analytiker­e er usikre på hva nedgangen i kjerneinfl­asjonen vil betyr for rentenivåe­t.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX BESTEMMER STYRINGSRE­NTA: Setter Norges Bank og sentralban­ksjef Øystein Olsen ned styringsre­nta 16. mars? Sentrale analytiker­e er usikre på hva nedgangen i kjerneinfl­asjonen vil betyr for rentenivåe­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway