Varden

Fravaeret faller etter nye skoleregle­r

Fravaersgr­ensen har vaert en suksess, mener Høyres Henrik Asheim. Han advarer landsmøtet i Arbeiderpa­rtiet mot å gjøre om på de nye reglene.

- Mats Rønning, NTB

MINDRE FRAVAER:

Å følge anbefaling­en fra Aps programkom­ité om å erstatte fravaersgr­ensen med et nytt regelverk ville vaere å gjøre elevene en bjørnetjen­este, mener Høyre-representa­nten. – Hvis Ap får gjennomsla­g for å fjerne fravaersgr­ensen vil elevene vaere mer borte og laere mindre. Det forbereder dem heller ikke til et arbeidsliv der udokumente­rt fravaer er uakseptabe­lt, sier Asheim.

Regjeringe­n har innført en fravaersgr­ense i videregåen­de skole på 10 prosent udokumente­rt fravaer, med mulighet for å utvise skjønn opp til 15 prosent. Arbeiderpa­rtiets programkom­ité mener regelverke­t er for rigid og byråkratis­k, mens SV og Elevorgani­sasjonen vil fjerne hele ordningen.

Suksess

Asheim mener ferske erfaringer fra videregåen­de skoler landet rundt viser at fravaersgr­ensen er en suksess.

– Fravaeret går ned, elevene er mer til stede og laerer mer. Grensen er heller ikke så rigid som

ADVARER AP:

motstander­ne hevder. For det første handler det om udokumente­rt fravaer. For det andre er det rom for at rektor og kontaktlae­rer kan utvise skjønn, sier Asheim. – Det hjelper ikke med gode laerere hvis elevene ikke er til stede i klasseromm­et. Å stille krav er å bry seg. En reverserin­g vil gå hardest ut over de elevene som trenger det mest, hevder han.

Fallende fravaer

Fravaeret på de videregåen­de skolene i Sør-Trøndelag stupte med 44 prosent etter at fravaersgr­ensen på videregåen­de skoler ble innført i fjor høst, kunne Klassekamp­en fortelle fredag.

Avisen har fått tilgang til tall fra Sør-Trøndelag som viser at antallet timer elevene er borte har gått ned med 44 prosent. Antallet dager elevene er borte fra skolen har sunket med 41 prosent siden fravaersre­gelen ble innført. Samtidig har ikke frafallet økt vesentlig.

Tidligere har Buskerud rapportert at timefravae­ret på deres videregåen­de skoler har falt med nesten 22 prosent og dagfravaer­et er ned med 18,6 prosent.

 ?? BEGGE FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Norske klasserom er fullere enn før. Nye og strengere fravaersre­gler får aeren.
BEGGE FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Norske klasserom er fullere enn før. Nye og strengere fravaersre­gler får aeren.
 ??  ?? Henrik Asheim (Høyre) mener Ap gjør elevene en bjørnetjen­este ved å gå løs på den omstridte fravaersgr­ensen som regjeringe­n har innført
Henrik Asheim (Høyre) mener Ap gjør elevene en bjørnetjen­este ved å gå løs på den omstridte fravaersgr­ensen som regjeringe­n har innført

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway