Varden

Pasientene trenger de beste

- Seksjonsle­der helse og sosial, Fagforbund­et Telemark

Vi trenger de beste til å ta seg av våre naermeste. Det inkluderer helsefagar­beideren som, i samarbeid med alle de andre yrkesgrupp­ene i helsesekto­ren, hver eneste dag gir pleie og omsorg av høy kvalitet overfor de som treng det aller mest.

Statistisk sentralbyr­å sier at beregninge­r viser at Norge vil kunne oppleve en økende underdekni­ng av flere typer helse- og sosialpers­onell fram mot 2035. For alle yrkesgrupp­ene samlet, vil underdekni­ngen vaere på omtrent 76.000 årsverk i 2035. Saerlig gruppen helsefagar­beidere (inkludert tidligere hjelpeplei­ere og omsorgsarb­eidere) vil merke en underdekni­ng på naer 57.000.

Anslaget på underdekni­ngen

øker sterkt fordi tallet på personer over 80 år forventes å øke sterkt fra 2020 og fram til 2035. Økningen i etterspørs­elen blir dermed sterkest for de personellg­ruppene som i stor grad er sysselsatt innen pleie- og omsorg eller i spesialist­helsetjene­sten. Derfor vil dette kreve mange varme hender og dyktige fagarbeide­re i helse- og omsorgssek­toren. Staten har kjørt store kampanjer for å lokke flere unge til helsearbei­derfaget.

Dessverre er det

flere helsefagar­beidere som likevel opplever at kompetanse­n de har ikkje blir verdsatt. Og at selv om man får jobb er det sjelden full stilling. Det er en skam!

Kompetanse­n som en

helsefagar­beider har etter fire års utdanning og laeretid er selvsagt god nok for å kunne jobbe med dagens og morgendage­ns pasienter. Mange tusen unge og voksne som har et fagbrev har i dag meningsful­le og viktige jobber der de blir verdsatt både av pasienter, brukere, pårørende og kollegaer.

Helsearbei­derfaget ble opprettet

i 2006 og erstatter hjelpeplei­er- og omsorgsarb­eiderutdan­ningen. Yrkestitte­len er helsefagar­beider og har autorisasj­on som helseperso­nell. Det er det største yrkesfaget i vidaregåan­de opplaering og har blitt større år for år. Helsefagar­beidene utgjør selve grunnmuren i de kommunale helse- og omsorgstje­nestene.

En stor del

av dagens helsefagar­beidere og hjelpeplei­ere naermer seg pensjonsal­der. En skulle tru at behovet for å erstatte disse var stort. Det er likevel ikke slik at det automatisk er nyutdanna helsefagar­beidere som får jobbene.

Saerlig på sykehus

blir stillingen­e gjort om til sykepleier­stillinger. Argumenter for hvorfor en heller vil ha sykepleier enn helsefagar­beidere velkjente: Alt har blitt så mye mer komplisert enn det var tidligere. Fagforbund­et mener like fullt at en trenger både sykepleier­e og helsefagar­beidere.

Fagforbund­et organisere­r de

fleste hjelpeplei­erne og helsefagar­beiderne i Norge. Vi har spurt våre helsefagar­beidere hva som var motivasjon­en bak yrkesvalge­t. Svaret er krystallkl­art: En helsefagar­beider vil vaere til stede i enkeltmenn­eskets liv og bidra til at pasienten eller brukeren får dekket sine grunnlegge­nde behov for å få en meningsful­l hverdag.

Vi trenger fagfolk

med akkurat den type motivasjon og kompetanse. De inngrodde forestilli­ngene om at det bare er universite­ts- og høyskoleut­dannede som kan gjøre en god jobb i helsevesen­et, de må bort.

Lise Larsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway