Varden

La 2017 bli et nøkternt år

- Tone Fjellvik

Enten vi liker det eller ei, penger må vi forholde oss til daglig. Vi ser det ikke minst i vårt kjaere Norge, hvor status og rikdom har blitt større enn kjønnsdrif­ten.

De siste år har forbrukslå­n vist en skremmende tendens til å skyte i vaeret som en rakett. Daglig blir vi lokket med fristende tilbud i TV-reklamen; turer og spesielle anledninge­r som krever en utskeielse og som vi absolutt ikke må ha dårlig samvittigh­et til å unne oss. Hvor mange har ikke gått i denne «luksusfell­a»?

Må vi absolutt

reise på to, tre sydenturer i året? Må vi ha ny bil, eller bil i det hele tatt? Må jeg absolutt gi mitt barn på 10 år en iPhone til 6-7 tusen? Hvor har det blitt av den gammeldags­e, norske nøkternhet­en til våre forfedre? Først tjene pengene og spare og dernest handle?

For mine foreldre

var det utenkelig å handle på «krita» Jeg hadde ikke en ulykkelig barndom av den grunn, snarere tvert om. Jeg kunne legge meg om kvelden uten bekymring for om mamma og pappa hadde penger til å betale skyhøye renter på luksusting. Mange ting var faktisk bedre før.

Tror det er

meget viktig å få laerdom om økonomisty­ring og gjeld inn allerede på barneskole­n. Av en eller annen merkelig grunn er det for mange «tabu» å snakke om penger til barna. Barn har faktisk forståelse av at ting koster penger og at man må spare, hvis man forklarer det på en enkel måte.

Mange ting kan

faktisk ikke kjøpes for penger og som er en mangelvare for mange barn i dag; nemlig kjaerlighe­t og omtanke.

Mange kjøper seg

venner og strør om seg som millionaer­er for å imponere. Dessverre er det mange som tar imot uten blygsel. Kanskje vi må stoppe opp og tenke? Har han så forbaska god råd at han er i stand til dette? Ofte er det ikke millionaer­er vi sitter sammen med ved restaurant­bordet. Vi som omgås slike mennesker må si «Nei takk» - jeg tar regningen selv. La 2017 stå i nøkternhet­ens tegn.

 ?? FOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX ?? LITT MINDRE: Kanskje trenger vi ikke alt vi shopper, eller en Syden-tur eller flere i året, menerer artikkelfo­rfatteren.
FOTO: FRANK MAY, NTB SCANPIX LITT MINDRE: Kanskje trenger vi ikke alt vi shopper, eller en Syden-tur eller flere i året, menerer artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway